Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovituri tot mai aproape de Moscova... Până unde poate ajunge ”îndrăzneala” Ucrainei?

rusia_ucraina.jpg

Dronele ucrainene au lovit în ultimele zile bazele aeriene rusești de la Saratov și Riazan, aceasta din urmă situată la doar 110 km de Moscova...
Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Atacurile cu drone din ultimele zile de pe teritoriul Rusiei ating ținte strategice aflate la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, o performanță militară care spune multe despre capacitățile de proiecție militară ale Kievului, dar și despre deficiențele apărării rusești, comentează France24.

Atacul cu drone de marți, 6 decembrie, a incendiat un rezervor de petrol de la o bază aeriană din regiunea Kursk, aproape de granița cu Ucraina. Cu o zi înainte ”drone kamikaze” ucrainene, au lovit două baze aeriene, Engels-2, situată în apropierea orașului Saratov, în nord-vestul Kazahstanului și Riazan, la 110 km sud-est de Moscova.

New York Times a calificat acțiunea drept „cel mai îndrăzneț atac (al Kievului) pe teritoriul rusesc de la începutul războiului”.

 

Drone sovietice modernizate?

Niciodată până acum dronele ucrainene nu s-au aventurat atât de departe pe teritoriul Rusiei. Loviturile nu au fost recunoscute oficial de Kiev, dar postări ale mai multor responsabili ucraineni de pe Tweeter nu lasă prea mult loc interpretărilor.

„A spune că este cel mai curajos atac este un pic exagerat, dar este adevărat că este prima dată când armata ucraineană demonstrează că dispune de arme care pot ajunge atât de departe”, explică Jeff Hawn, un specialist în probleme militare rusești și consultant extern pentru Institutul New Lines, un centru american de cercetare geopolitică.

În urma loviturilor, speculațiile despre tipul de dronă capabilă să lovească ținte din apropiere de Moscova au crescut. Moscova susține că este vorba despre o armă din perioada sovietică.

„E posibil ca ucrainenii să-și folosească stocul de Tupolev Tu-141 de la sfârșitul anilor 1970-1980, modernizând aceste drone prin echiparea lor cu rachete”, declară Jeff Hawn. Inițial, Tu-141 a fost folosită ca dronă de recunoaștere cu rază lungă de acțiune, dar „nu e greu, mai ales pentru o țară precum Ucraina, să o modernizeze pentru a face din ea o armă”, asigură expertul american. Ucraina are, de fapt, o experiență vastă în inginerie deoarece țara „era lider în fabricarea de rachete în cadrul blocului sovietic”, își amintește Jeff Hawn.

Modernizarea Tu-141 nu este singura ipoteză. „Kiev a anunțat în urmă cu câteva luni că o dronă militară cu rază lungă de acțiune 100% ucraineană va fi gata până la sfârșitul acestui an. Nu e exclus să fie vorba chiar de această nouă armă”, apreciază Huseyn Aliyev, specialist în domeniul conflictului ucrainean-rus la Universitatea din Glasgow.

Dispozitivul poate fi „asemănător cu dronele ‘kamikaze’ iraniene folosite de Rusia, dar mai dezvoltat”, afirmă acest expert. Aceste arme ar fi menite să lovească și să distrugă infrastructura militară sau civilă, dar ar putea zbura mult mai departe decât dronele iraniene. „Pot acoperi o rază de acțiune de până la 1.000 km”, spune Jeff Hawn. „Utilizarea acestor drone cu rază lungă de acțiune a luat în mod clar Rusia prin surprindere”, continuă Huseyn Aliyev. Succesul atacurilor asupra unor ținte la fel de strategice precum cele două baze aeriene demonstrează că Moscova a fost luată prin surprindere.

Deficiențele apărării rusești

Teoretic, Riazan și Engels-2 ar trebui să fie zone foarte protejate militar deoarece „adăpostesc bombardiere strategice, foarte limitate ca număr în armata rusă și folosite pentru a transporta bombe pe distanță lungă. Posibil că acolo se află și arme nucleare”, potrivit lui Huseyn Aliyev. Faptul că două avioane de acest tip au fost avariate în timpul atacului cu drone constituie „o lovitură foarte grea pentru Moscova”, continuă expertul de la Universitatea din Glasgow. Mai presus de toate, acest eșec demonstrează „gravele deficiențe în protecția unor importante puncte militare din Rusia”, continuă Jeff Hawn.

Într-adevăr, protejarea împotriva acestui tip de atac constituie baza apărării antiaeriene. „Aceste drone sunt destul de lente și zboară la altitudine joasă pe o distanță foarte mare, ceea ce le face ținte destul de ușor de doborât”, spune Huseyn Aliyev.

Pentru unii observatori, acest succes ucrainean ar putea avea un impact asupra războiului. Aceste lovituri au scos la iveală deficiențele apărării rusești și ar putea încuraja Kievul să le multiplice pentru a viza punctele din care Rusia efectuează lovituri masive cu rachete care au terorizat populația ucraineană timp de săptămâni întregi.

„Ideea ar fi să fie măcar redus ritmul acestor bombardamente rusești”, explică Jeff Hawn. Dar dacă aceste ultime atacuri au fost efectuate cu Tu-141 modernizate, Ucraina trebuie să le folosească cu parcimonie, căci stocurile sunt probabil limitate.

Consecințe politice în Rusia?

Dacă aceste drone sunt de fapt modele noi „fabricate în Ucraina”, capacitatea de a viza puncte strategice din Rusia va depinde de capacitatea Ucrainei de a le produce rapid. „Deoarece acestea sunt primele drone militare cu rază lungă de acțiune, cred că va fi necesar să așteptăm puțin înainte ca Ucraina să le poată fabrica în număr suficient de mare pentru a avea un impact decisiv”, estimează Huseyn Aliyev.

Un alt obstacol ar fi probabil că rușii nu vor fi surprinși și a doua oară. „Armata rusă va concepe, cel mai probabil, un sistem de apărare mai eficient”, spune Huseyn Aliyev. Mai rămîne să aibă mijloacele necesare. „Asta nu știm. Este greu să ne pronunțăm în ce măsură Moscova se concentrează pe echipamentul de pe front”, continuă expertul militar.

Efectele unor lovituri nu departe de Moscova nu ar fi numai militare. Furia ultraconservatorilor ruși împotriva modului în care Kremlinul conduce războiul ar putea exploda....

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24