Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliu JAI. Surse: Germania blochează Croația dacă Austria respinge România

schengen.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

Tensiune la Consiliul justitie si Afaceri Interne unde ar trebui să se decida dacă România aderă sau nu la spațiul Schengen. Pentru că Austria se opune în continuare României și Bulgariei, Germania și Luxemburg s-ar opune  aderarii Croației, transmit surse oficiale apropiate Consiliului.

La începutul ședintei, în această dimineață, ministrul austriac de Interne a anunțat  că nu va vota pentru acceptarea  României și Bulgariei.

Surse citate de G4media transmit că Viena ar fi  cerut o amânare a votului pe extinderea Schengen pentru un alt Consiliu JAI, însă Bucureștiul  insistă ca votul să aibă loc astăzi.

Surse oficiale susțin că la această oră au loc negocieri între miniștrii de interne ai UE și cel al Austriei, după ce s-a intrat în blocaj la Consiliul JAI. Germania și Luxemburg pun presiune pe Austria, refuzând să aprobe aderarea Croației, susținută de austrieci. Tonul a fost dat de ministrul din Luxemburg, susțin sursele citate.  Jurnalistul Jack Parrock, corespondent la Bruxelles, scrie pe twitter că miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului la Schengen pentru România, Bulgaria și Croația.  Parrock mai notează că reprezentanții în Jai ai statelor membre se despart acum pentru negocieri separate. „Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației la Schengen dacă veto-urile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României”, mai scrie Jack Parrock.

România şi Bulgaria aşteaptă din 2011 să intre în Schengen, în timp ce în cazul Croaţiei, care a aderat la UE în 2013, pare să existe mai multă disponibilitate pentru aderare.