Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia o eliberează pe jucătoarea Brittney Griner în cadrul unui schimb cu Statele Unite

armenia_azerbaidjan_rusia.jpg

Vladimir Putin, premeirul armean Nikol Pashinyan (dreapta imaginii) și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev la Sochi, Rusia, 31 Octombrie, 2022.
Sursa imaginii: 
© Sergei Bobylyov, AFP via France24

Rusia a decis eliberarea jucătoarei de baschet americane Brittney Griner în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care îl vor elibera pe traficantul de arme Viktor Bout, afirmă surse de la Washington.

Statele Unite și Rusia au convenit să o schimbe pe Brittney Griner, baschetbalista americană încarcerată după ce a fost condamnată de o instanță din Moscova, cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout, deținut într-o închisoare americană de 12 ani, relatează BBC, citat de G4Media.

Griner a fost reținută în februarie pe un aeroport din Moscova pentru posesie de ulei de canabis.

Până în vară, administrația Biden a propus un schimb de prizonieri, știind că Moscova urmărea de mult timp eliberarea lui Bout.

Viktor Bout a vândut arme unor lideri de război și unor guverne necinstite, devenind unul dintre cei mai căutați oameni din lume.

Supranumit „negustorul morții” pentru traficul de arme din anii de după căderea Uniunii Sovietice, faptele rusului au inspirat filmul hollywoodian „Lord of War” din 2005, care se bazează în mare parte pe viața sa.

Cariera sa secretă a fost încheiată în 2008, când a fost arestat la un hotel din capitala thailandeză Bangkok, în 2008, în ciuda furiei guvernului rus.

A fost extrădat doi ani mai târziu și și-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană pentru conspirație în vederea sprijinirii teroriștilor și uciderii de americani.