Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu intră în Schengen, Croația da

schengen.jpg

Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Sursa imaginii: 
Reuters/Joan Castro

România nu va adera nici în acest an la spațiul european de liberă circulație deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă anunță că România va relua procesul de aderare la Schengen

Potrivit surselor pe care RFI le are la Bruxelles, Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

 Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.

Cea de a treia țară - Croația - a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

Ciucă: România va relua procesul de aderare la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va relua procesul de aderare la Schengen. „Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus Ciucă.

„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Mai mult ca oricând, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene”, a spus Nicolae Ciucă, după votul din Consiliul JAI.

El a precizat că România va continua să protejeze frontierele sale externe, care sunt și ale UE.

De asemenea, premierul a anunțat că România va relua procesul de aderare.

„România ca continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus șeful Guvernului.

Bulgaria avertizează că nu poate securiza frontierele externe ale UE până nu aderă la Schengen

Preşedintele Rumen Radev a avertizat, joi, că autorităţile din Bulgaria nu pot securiza în totalitate frontierele externe ale Uniunii Europene până nu se va lua decizia admiterii ţării în Spaţiul Schengen.

Rumen Radev a afirmat, conform site-ului Novinite.com, că statele UE care au respins admiterea Bulgariei în Schengen, o referire la Olanda şi Austria, trebuie să ţină cont de faptul că în funcţie de rapiditatea cu care va fi depăşit blocajul aderării la spaţiul de liberă circulaţie vor reuşi autorităţile bulgare să mobilizeze forţe şi fonduri de la frontierele cu România şi Grecia la frontiera cu Turcia, care este şi frontiera externă a Uniunii Europene.

Admiterea în Schengen "va înseamna că aceste ţări vor deveni mai relaxate despre acţiunile Bulgariei de protejare a frontierei externe a Uniunii Europene", a atras atenţia Rumen Radev.

"Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen din 2011. Bulgaria, de bună-credinţă, a convocat două noi inspecţii în ultimele luni. Rezultatele sunt excelente. Nu acceptăm impunerea permanentă de condiţii suplimentare care sunt în totalitate în afara criteriilor de apartenenţă la Spaţiul Schengen. Este extrem de ilogic în aceste condiţii de crize - în materie de securitate, economică, socială - ca Bulgaria şi România să fie ţinute în afara Spaţiului Schengen", a subliniat preşedintele bulgar.