Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bateriile “Patriot” germane vor apăra spațiul aerian al Poloniei

patriot.jpg

Sistem defensiv anti-rachetă Patriot în acțiune în timpul unui exercițiu militar NATO
Sursa imaginii: 
Ministerul german al Apărării / bundeswehr.de

Final fericit de istorie în privința propunerii germane de a apăra spațiul aerian al Poloniei. Însă este un final pe undeva neașteptat după trei săptămâni în care guvernul polonez a încercat mai mult sau puțin subtil să refuze oferta germană sub pretext că Ucraina ar avea nevoie mai mare de protecție a spațiului său aerian împotriva Rusiei. În realitate, se pare că ezitările Varșoviei au fost alimentate în special de politica internă, în mare, ezitări dictate de rațiunea liderului Jarosław Kaczyński, și mai puțin de interesul de stat al Poloniei.

După trei săptămâni de schimburi pe alocuri tensionate între Varșovia și Berlin, Polonia a acceptat propunerea Germaniei de a amplasa două baterii Patriot în zona de est a Poloniei la graniță cu Ucraina. Propunerea Germaniei a urmat incidentului de la Przewodów, atunci când rămășițele unei rachete anti-aeriene ucrainene a căzut pe teritoriul Poloniei omorând doi cetățeni polonezi. A fost, evident, un incident cauzat de bombardamentul Ucrainei cu rachete de către Rusia. 

Implementarea acestei decizii de amplasare a bateriilor anti-aeriene Patriot germane urmează în viitorul apropiat și reprezintă o premieră în relațiile dintre cele două state membre NATO. Premiera este informată în special de simbolismul prezenței a aproximativ 900 de soldați germani care vor operaționaliza sistemele anti-aeriene ale celor două baterii. Pentru operaționalizarea fiecărei baterii Patriot este necesar un număr de peste 400 de militari special pregătiți pentru această sarcină, iar Germania este unul din statele membre NATO cu cele mai bine pregătite unități militare sub acest aspect al apărării anti-aeriene, specializat pe sistemele Patriot.

Mai mult decât atât, militarii germani sunt bine cunoscuți pentru programele speciale anti-aeriene de combatere a sistemelor rusești. În fiecare an, unități germane specializate urmează exerciții în acest sens pe insula Creta, în cadrul unui program specializat în colaborare cu Grecia, dar și alte state NATO. Prezența unor astfel de unități germane pe teritoriul Poloniei ar oferi un plus considerabil de securitate nu numai împotriva unor posibile atacuri rusești cu rachete dinspre Belarus sau Ucraina, dar ar face parte și din sistemul de apărare anti-aeriană al capitalei Varșovia, în special împotriva rachetelor Iskander amplasate în Kaliningrad, rachete capabile a fi dotate cu încărcătură nucleară.

Germanofobia lui Kaczyński

Propunerea Germaniei a fost însă până mai ieri la un pas de a eșua. Pe 21 octombrie atunci când ministra apărării a Germaniei, Christine Lambrecht, făcea publică oferta guvernului german, omologul său polonez Mariusz Błaszczak accepta nu fără entuziasm propunerea germană care părea la acel moment imposibil de refuzat. Un entuziasm similar a fost manifestat și de președintele Poloniei, Andrzej Duda. Însă la o zi distanță, guvernul polonez facea o contra-propunere egală cu un refuz. Liderul Jarosław Kaczynski a propus ca cele două baterii să fie amplasate pe teritoriul Ucrainei, ceea ce teoretic ar fi oferit o umbrelă anti-aeriana suplimentară nu numai pentru Polonia dar și pentru Ucraina. Acest lucru ar fi însemnat însă că militari germani, și totodată militari NATO, s-ar fi implicat pe teritoriul Ucrainei în acțiuni active de apărare a Ucrainei împotriva Rusiei. Evident nici Germania, dar nici NATO, nu ar fi acceptat un asemenea curs de acțiuni.

Mai mult decât atât, liderul polonez revenea în public cu declarații și mai dure la adresa ofertei germane. Kaczyński a plusat spunând că ”poziționarea Germaniei față de Rusia nu ne dă garanții că militarii germani din unitățile de apărare anti-aeriană vor vrea să tragă împotriva rachetelor rusești ce vor viola spațiul aerian al Poloniei.” Astfel, pe fundalul acestor declarații, până acum două zile se considera că propunerea Germaniei a eșuat, iar Jarosław Kaczyński s-ar fi aflat într-o situație de pat (ca la jocul de șah), în care orice mișcare este imposibilă. Polonia ar fi rămas fără apărare suplimentară, totodată critic necesară, pe care i-a oferit-o Germania.

Ieșirea din acest impas s-a decis în culise, probabil nu fără implicarea pe canele diplomatice a partenerilor americani și a secretarului general al NATO. Astfel, mai întâi Mariusz Błaszczak a declarat cu două zile în urmă că Polonia este gata să accepte oferta Germanei, iar ieri și ministerul german al apărării a re-confirmat disponibilitatea de a amplasa cele două baterii pe teritoriul Poloniei așa cum propusese inițial.

Cu ce rămâne Jarosław Kaczyński? Rămâne de văzut. Cartea germanofobiei este jucată ciclic de către Jarosław Kaczyński și partidul Lege și Justiție pe care îl controlează, iar politica externă și de securitate a Poloniei devine adesea o funcție a politicii interne. Pe acest fundal, prezența celor peste 900 de soldați germani care vor fi implicați în apărarea anti-aeriană a Poloniei ar trebui să modereze vizibil din încercarea partidului de guvernare polonez de a servi electoratului de dreapta subiecte cu un conținut dubitabil sub aspectul utilității publice. Cu alte cuvinte, bunul public, adică securitatea de zi cu zi a polonezilor va fi direct și sarcina Bundeswehr-ului, începând cel mai probabil cu luna ianuarie.

 

 
Oktavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia