Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă: Austria și-a bazat veto-ul pe cifre incorecte. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

ciuca_guvern.jpg

Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.
Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că Austria și-a bazat votul împotriva aderării României la Schengen pe ”cifre incorecte” legate de numărul migranților ilegali.”Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”, a adăugat premierul, care le-a mulțumit tuturor celor implicați în eforturile politice și diplomatice legate de aderarea la Schengen.

" În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.", a spus Nicolae Ciucă. 

"Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria. Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm.", a adăugat premierul.