Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marcel Boloș: Sprijin de 1.400 lei pentru facturile la energie în 2023. Peste 3,9 milioane de persoane vor beneficia de cardul de energie

marcel_bolos.jpeg

Marcel Boloș. ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Boloș

Guvernul a decis ca ajutorul pentru alimente, în valoare de 250 de lei, destinat persoanelor vulnerabile să fie acordat pe parcursul întregului an 2023.  Executivul a decis, joi, și compensarea cu 1.400 de lei, în două tranșe, în 2023, a prețului la energie pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Guvernul a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate. Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card și acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creșterii prețului la alimente a fost crescut de la 1500 de lei la 1700 de lei. De asemenea, guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranșa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 - 23 decembrie. Așadar, numărul de beneficiari de cardul pentru alimente este de 2,4 milioane de beneficiari, iar costul unei tranșe este de 600 de milioane de lei”, anunță ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Marcel Boloș a mai precizat că finanțarea provine în proporție de 50% din fonduri europene nerambursabile.

„A doua măsură așteptată este cea referitoare la compensarea prețului la energie. 1400 de lei pe an, în două tranșe. Prima tranșă în februarie 2023, a doua în septembrie 2023, câte 700 de lei. Sunt aprobate categoriile de beneficiari, respectiv pensionari în vârstă de peste 60 de ani, cu venit mediu mai mic pe loc de consum de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate de până în 2000 de lei, persoanele cu dizabilități cu pe loc de consum pe loc de consum de 2000 de lei. Numărul estimat al beneficiarilor este 3,9 milioane. Listele vor fi întocmite de Ministerul muncii, iar mecanismul se va derula prin intermediul MIPE în parteneriat cu compania națională Poșta Română. Toate formele de energie se pot deconta - energie electrică, energie termică, gaze naturale, lemn de foc și alte forme de energie”, încheie Boloș.