Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roberta Metsola, președinta PE, "extrem de dezamăgită" de amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen. "Cer Consiliului UE să se asigure că este găsit un compromis"

roberta_metsola.jpg

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European
Sursa imaginii: 
Facebook/Roberta Metsola

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, la Bruxelles, că este convinsă că va obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul actualului său mandat şi a promis să facă din acest lucru o prioritate. Ea s-a declarat dezamăgită de votul dat ieri în consiliul JAI, împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Dezamăgirea a fost împărtășită și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a cerut Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a declarat dezamăgită de votul din Consiliul JAI prin care a fost respinsă aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ea le-a transmis un mesaj cetăţenilor celor două ţări: meritaţi să fiţi Schengen. 

Întrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Este foarte clar că atunci când suntem uniţi în UE suntem atât de puternici, putem realiza atât de multe. Bineînţeles, în acest moment, când vine vorba despre aderarea României şi Bulgariei nu suntem uniţi şi asta ne face foarte slabi. Iar asta mă face să mă simt tristă”, a mai spus comisarul european pentru afaceri interne.

Ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan: România și Bulgaria sunt pregătite pentru a fi primite în spațiul comun european

Și ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, a spus că România și Bulgaria sunt pregătite pentru a fi primite în spațiul comun european. „Croația a făcut totul pentru a fi în Schengen și suntem siguri că acest mesaj este pozitiv pentru cetățenii europeni. Din punctul meu de vedere, și România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc acestor două țări pentru toată munca lor, pentru tot ce au făcut în ultimul an, în ultimele luni și sunt convins că vremea lor va veni în curând”, a spus Rakusan, a cărui țară deține președinția UE. 

La rândul său președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în spaţiul Schengen. " Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre. Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat", a scris pe Twitter Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European.", a transmis Roberta Metsola.


Sursa imaginii: 
Twitter/Roberta Metsola

 

Reacție dură a Germaniei față de Austria: „În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită în Irlanda, a criticat dur Austria pentru că la Consiliul JAI s-a împotrivit admiterii Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, relatează cotidianul austriac „Kurier”, citat de News.ro.

„Nu numai că mi-aş fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria şi mai ales România să fie incluse şi ele în spaţiul Schengen, dar este o mare dezamăgire”, a declarat joi politicianul german.

„Faptul că s-a ajuns la această situaţie din cauza veto-ului austriac şi a acestei decizii forţate, cred că este mai mult decât greşit din punct de vedere al politicii europene şi al geopoliticii”, a punctat Annalena Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane a precizat că guvernul german şi ea însăşi, la telefon, au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria şi mai ales România să fie incluse în spaţiul Schengen.

Bulgaria a transmis că nu renunță la ideea represaliilor

Bulgaria a transmis că nu renunță la ideea represaliilor, după ce Austria și Olanda i-au refuzat aderarea la Spațiul Schengen. Șeful Internelor de la Sofia a spus, după ședința furtunoasă din consiliul JAI, că mai întâi așteaptă noi negocieri. 

„Prima măsură va fi dialogul constructiv. Noi credem că sunt încă oportunități în această direcție. Rămânem deschiși la dialog și pregătiți pentru a face tot ceea ce este necesar pentru a-i convinge pe partenerii noștri că Bulgaria e gata să fie membru de încredere în Schengen. Dacă aceste dialog nu va fi atât de constructiv pe cât ne așteptăm noi, este posibil să ne gândim și la contramăsuri”, a spus ministrul Ivan Demerdjiev.

Pe de altă parte, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.