Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul pe 2023, adoptat de Guvern. Adrian Câciu: Este construit prudent, echilibrat și axat major către investiții

adrian_caciu.jpg

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la un program de reducere a cheltuielilor bugetare.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la un program de reducere a cheltuielilor bugetare.
Sursa imaginii: 
Facebook / Adrian Câciu

Guvernul a aprobat în ședința de joi „ordonanța trenuleț”, legea plafoanelor, strategia fiscal-bugetară și bugetul pe 2023. Bugetul din 2023 are drept țintă o scădere a inflației și a deficitului, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Victoria.

 

„Astăzi am aprobat cinci acte normative care creează cadrul pentru finanțarea României în 2023, respectiv ordonanța de măsuri fiscal-bugetare valabilă pentru 2023, strategia fiscal-bugetară pentru ani 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat, proiecte de legi care vor merge începând din această seară către Parlament în vederea dezbaterii și adoptării”, a declarat  Adrian Câciu.

El a adăugat că bugetul pe anul 2023 pleacă şi se construieşte pe ceea ce s-a prezentat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, referitor la prognoza indicatorilor macroeconomici, în prognoza de toamnă 2022.

"Pentru anul 2023 avem o prognoză de PIB nominal la 1.552,1 miliarde de lei, cu o creştere reală de 2,8%, în încetinire faţă de ceea ce a însemnat creşterea economică prognozată pentru 2022, care a fost de 4,6%, dar o reducere a deficitelor - este cel mai important lucru -, de aceea şi construcţia bugetară a urmărit acest lucru, o reducere a deficitelor gemene, respectiv deficitul de cont curent scade la 8,5% de la 8,8 şi deficitul public scade la 4,4% din PIB de la 5,7%”, a declarat Adrian Câciu. El a adăugat prin bugetul de anul viitor se are în vedere şi o descreştere a nivelului inflaţiei până la valoarea medie anuală de 9,6, cu un obiectiv ca inflaţia în 2023 să ajungă la sfârşitul anului 2023 la 8%.

 
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu