
Politică
Analistul Radu Magdin: Bucureștiul să se poziționeze mai puternic în UE, altfel “vom putea fi faultați în permanență în dosare în care avem o logică de câștig“
Ce face Suedia Romania Schengen.jpg

Radu Magdin: Cred că am acționat în ultimele luni mai degrabă prin zona de heirupuri. Cred că nu diplomației românești trebuie să îi fie imputate respectivele heirupuri, ci mai degrabă clasei politice și respectiv președintelui Iohannis. Spun acest lucru pentru că orice corp diplomatic acționează în baza unor obiective foarte clare, al unui mandat politic foarte clar și al unei direcții clare. Ori, noi tratăm dosarul Schengen , politic vorbind, heirupic. Dacă nu ar fi existat o presiune în creștere via Parlamentul European, via familia politică social-democrată și ulterior raliată corect de către toți europarlamentarii români, noi nu am fi avut un anumit push pe ultima sută de metri, un val toamna aceasta. Însă, acest având politic asumat de noi via Bruxelles și ulterior în formate bilaterale de convingere pe ultima sută de metri fie a olandezilor, fie de păstrare a consensului în jurul unei eventuale aderări în zona Schengen, aceste lucruri nu pot compensa ceea ce eu cred că este o permanență. Aici trebuie operată o schimbare. Noi avem o problemă de percepție, de poziționare și de putere în Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că până nu ne aliniem aceste aspecte, până când nu ne poziționăm un pic mai puternic în sânul Uniunii Europene, cu domnie, dar și cu tărie, cred că vom putea fi faultați în permanență în dosare în care noi avem o logică de câștig. Și inclusiv într-un dosar în care avem ascendent moral. Mai pe scurt, în care avem dreptate. Aici trebuie lucrat. Palatele politice sunt prioritar răspunzătoare și în primul rând, președintele Iohannis, ca să arătăm cu degetul exact în direcția necesară.
Reporter: Cine ar trebui să deconteze acest eșec în opinia dumneavoastră?
Radu Magdin: O să deconteze președintele Iohannis și per ansamblu Guvernul. Nu cred că domnul Bode trebuie demis. În ciuda responsabilității tehnice, în sensul în care dumnealui coordonează domeniul, ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni nu ține de domnul Bode. Este ușor între familiile politice de la noi, având în vedere că a tot existat un ping-pong al acuzațiilor de afiliere politică. În cazul Olandei PSD-iștii și PNL-iștii i-au criticat pe USR-iști pentru că erau în aceeași familie cu ei. După aceea, când social democrații suedezi au avut o problemă, fie și din opoziție în Suedia, a fost criticat PSD. Și acum ar trebui să criticăm PNL pentru că cancelarul austriac este afiliat PPE. Să nu ducem discuția în zona de familii politice. Nu acolo este problema. După cum spuneam, problema este mai degrabă una națională. Bulgaria este oarecum unde a fost România cu instabilitate politică în ultimii ani. Poți să spui că, cât de cât, au simțit alții un moment de vulnerabilitate politică. Dar noi suntem într-o zodie a stabilității politice, cel puțin până în 2024. Suntem într-o zonă în care am făcut foarte multe servicii regionale și am capitalizat acest lucru. Menționăm inclusiv victoria recentă cu MCV-ul. Dar dincolo de acest lucru, spun percepție, poziționare și putere, acești trei P importanți la care trebuie să lucrăm pe viitor. Atunci când vine vorba despre vetouri de ultimă oră sau de astfel de negocieri, înseamnă că cineva are sentimentul că poate să te împingă liniștit ca țară și tu să nu faci nimic. Faptul că chemi ambasadorul austriac astăzi poate fi un gest formal corect de manifestare a nemulțumirii diplomatice, dar dincolo de acest lucru, dacă austriecii și alții nu înțeleg că în lunile următoare că este nu doar în interesul lor economic, apropo de expunerea Austriei la noi, cât și în interesul lor strategic să țină România aproape, pentru că s-ar putea, în mod elegant și chiar încurajez acest lucru, ca în perioada următoare, în diferite formate, bilaterale, multilaterale și în diferite dosare europene, dacă interesul nostru național nu coincide cu interesul Austrie sau din când în când e bine să le aducem aminte olandezilor de opoziția lor istorică la adresa noastră, am putea, să schimbăm o majoritate acolo unde nu avem un interes imediat pentru ca pe viitor Austria, Olanda și alte state să înțeleagă faptul că nu trebuie confundată domnia cu prostia. Din păcate pentru noi, poziționarea noastră provincială din ultimii ani și în special din ultimii 8 ani, face ca de multe ori noi să fim domni, să fim doamne și acest lucru să nu fie apreciat.
Reporter: Problema este că vetoul Austriei nu a fost argumentat solid cu analize și cifre. Ce credeți că poate să urmeze pentru noi în privința Schengen și când?
Radu Magdin: De asta am și spus că a fost un moment de legitimitate morală, un moment de ascendent moral. Avem dreptate, cu atât mai mult în asemenea momente. Cum s-ar spune în popor, să stai pe capul lor până iese. Ar trebui să continuăm presiunea, inclusiv în zona leadershipului de idei, în presa internațională în perioada următoare. Am fost plăcut impresionat să văd o alianță transpartinică a europarlamentarilor români și să văd o exprimare de idei fluente, corecte și o raliere în spatele interesului național. Salut și demersul comunității de business. Sunt optimist pentru ceea ce urmează. Pe dosarul Schengen o mare victorie a ultimelor săptămâni este faptul că am înțeles și noi ce înseamnă un patriotism inteligent. Cum implementăm noi ca logică de percepție, putere și poziționare acest patriotism, sigur că se pot face planuri în perioada imediat următoare. E nevoie să menținem presiunea. S-ar putea să reușim o victorie de etapă în primăvara anului viitor. Dar lucrurile acestea se pregătesc un pic mai din timp, nu cu heirupuri.