Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele peruan demis și arestat după ce a încercat să dizolve Parlamentul

peru.jpg

Președintele Pedro Castillo (cu jachetă albastră) lângă premierul său Anibal Torres în biroul Procurorului general al țării, Lima, Peru, 7 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Peru's General Prosecutor's Office / Handout via REUTERS via rfi.fr

Președintele peruan Pedro Castillo a fost demis și arestat miercuri, iar vicepreședinta Dina Boluarte a fost investită în funcția de șef al acestui stat în care crizele politice sunt la ordinea zilei, transmite corespondentul RFI

 „Interdicție de circulație între orle 24.00 – 4.00. Cei care dețin ilegal arme sunt somați să le predea în 72 de ore. Sistemul judiciar, Ministerul public, Consiliul Național al Justiției și Curtea Constituțională vor fi reorganizate.” – a decretat miercuri Castillo, cu puțin timp înainte ca Congresul Republicii Peru să se întrunească la Lima pentru a dezbate o moțiune de demitere a sa.

El a proclamat dizolvarea „temporară” a respectivului Congres, instituirea unui „guvern de urgență excepțional” și instituirea „cât mai curând posibil” a unui Congres Constituant.

Această situație intolerabilă nu poate continua și de aceea, ca răspuns la solicitările cetățenilor, am decis să instituim un guvern de urgență care să vizeze restabilirea statului de drept și a democrației.”, se mai spunea în decretul prezidențial.

Castillo asigura că poliția națională va depune „toate eforturile împotriva criminalității, corupției și traficului de droguri, pentru care va fi asigurată cu resursele necesare”. El a cerut instituțiilor societății civile „să sprijine aceste decizii care ne vor permite să ne punem țara pe calea dezvoltării”.

La scurt timp a fost demis din funcție.

Parlamentul țării este dominat de dreapta politică. Pedro Castillo este președintele unei stângi peruane răvășite de istoria națională, de domnia lui Alberto Fujimori și de epoca încă dureroasă a Căii Luminoase.Dreapta a cerut în  Congres o moțiune de revocare a șefului statului pentru „incapacitate morală permanentă”. Demiterea a fost aprobată cu 101 voturi din 130. La scurt timp, vicepreședinta Republicii, Dina Boluarte,, o avocată în vârstă de 60 de ani, din același partid de inspirație marxistă ca și Castillo, a depus jurământul ca șef al statului.

 

Articolul publicat de rfi.fr integral aici

Traducere de Eremia Iulia Maria