Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brittney Griner eliberată în schimbul unui traficant de arme rus care a inspirat filmul Lord of War cu Nicolas Cage

prizonieri.jpg

Brittney Griner și Viktor Bout
Brittney Griner și Viktor Bout au fost schimbați în Emiratele Arabe Unite
Sursa imaginii: 
AFP/Doug Pensinger/Christophe Archambault

Bachetbalista Brittney Griner, încarcerată în Rusia, a ajuns în America după ce a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Vedeta WNBA, în vârstă de 32 de ani, a fost transportată la o unitate medicală din San Antonio, Texas, unde s-a reunit cu soția sa, Cherelle. Autoritățile americane au recuperat-o dându-l la schimb pe Viktor Bout, traficant rus care a vândut arme către Al Qaeda și talibani. Unii analiști spun că ar fi vorba despre un membru al spionajului militar rusesc, GRU.

Brittney Griner a fost eliberată în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare. Schimbul de deținuți a avut loc joi (8 decembrie) în Emiratele Arabe Unite.

Griner a fost arestată pe 17 februarie 2022,  sub acuzația de trafic de droguri în Rusia. Ea a fost reținută pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo din Moscova, după ce Serviciul Vamal Federal a constatat că transporta cartușe de vaporizator care conțineau mai puțin de un gram de ulei de canabis. În Arizona, i s-ar fi prescris canabis medicinal, care este, însă, ilegal în Rusia.

Unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar fi folosit-o pe Griner ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Administraţia Joseph Biden propusese Rusiei eliberarea lui Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner şi a lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat, în 2020, la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse la adresa lui Paul Whelan, iar acesta urmează să facă obiectul unor negocieri separate.

 

Schimbul de prizonieri nu „îi împacă” pe americani cu rușii

Schimbul de prizonieri care i-a implicat pe Brittney Griner şi pe comerciantul de arme Viktor Bout, nu a pus capăt "crizei" dintre cele două ţări, atrage atenția Kremlinul, potrivit AFP.

„Aceste negocieri au vizat doar schimbul (de prizonieri,) este probabil incorect să tragi concluzii ipotetice spunând că acesta ar fi un pas spre ieşirea din criza pe care relaţiile noastre bilaterale le traversează în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Relaţiile noastre bilaterale sunt mereu într-o stare deplorabilă", a adăugat Peskov, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia.

Potrivit lui Peskov, „principalul rezultat” al acestui schimb „este că un cetăţean rus, prizonier timp de 14 ani la americani în mod absolut ilegal, a putut să se întoarcă în ţară”.

 

Pentru a-l prinde pe Viktor Bout, americanii s-au dat drept rebeli columbieni

Cine este Viktor Bout, traficantul de arme de 55 de ani, dat la schimb pentru Brittney Griner?

„Viktor Bout a fost acuzat că a furnizat arme Al Qaeda, talibanilor și rebelilor din Rwanda. Activitatea sa a inspirat filmul din 2005, Lord of War, în care a jucat pe Nicolas Cage,” scrie New York Times.

Potrivit publicației americane, la scurt timp după condamnarea sa în 2011, sub acuzația de conspirație pentru uciderea cetățenilor americani, traficantul de arme rus a transmis un mesaj sfidător prin intermediul avocatului său: „Domnul Bout, a spus avocatul său, crede că acesta nu este sfârșitul”.

Cum l-au prins americanii pe vânzătorul de arme? Bout se pregătea să vândă echipamente antiaeriene informatorilor care se dădeau drept cumpărători de arme pentru Forțele Armate Revoluționare din Columbia.

Imediat după condamnarea lui Bout, oficialii ruși au făcut presiuni pentru eliberarea și repatrierea acestuia.

Bout, continuă New York Times, era probabil cel mai cunoscut rus aflat în custodia Statelor Unite, iar „întoarcerea sa în Rusia va reaprinde probabil dezbaterea asupra schimburilor de prizonieri contra cetățenilor americani pe care Statele Unite îi consideră deținuți pe nedrept.”

 

Este Viktor Bout agent GRU?

În interviurile cu jurnaliştii, Bout a negat în mod repetat acuzaţiile că ar fi lucrat pentru agenţiile ruse de informaţii. Dar Mark Galeotti, lector despre Rusia și criminalitatea transnațională la College London, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat pentru New York Times că există indicații puternice – educația lui Bout, conexiunile sale sociale și profesionale și abilitățile logistice – că el este membru sau cel puțin a fost în strânsă colaborare cu aripa de spionaj a armatei ruse, G.R.U.

 „Toate țările încearcă să-și scoată cetățenii din jurisdicțiile străine, dar clar a fost o prioritate specială pentru ruși să-l recupereze pe Viktor Bout,” spune Mark Galeotti.