Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Qatargate : corupția de la vârful Parlamentului European

4deff3a_afp-332m76c.jpg

Eva Kaili
Eva Kaili este suspendată din funcția de vice președintă a Parlamentului European, dar nu încă demisă
Sursa imaginii: 
Eric Vidal/AFP

Poliția belgiană a arestat o vice președintă a Parlamentului European și sunt cercetați cel puțin alți patru colaboratori ai acesteia într-o afacere de luare de mită și spălare de bani implicând Qatar-ul. Parlamentul European este în plină pierdere de imagine publică, or aceasta este instituția menită să asigure bunele moravuri ale funcționarilor UE. 

Eva Kaili, vice președintă social-democrată a Parlamentului European, de naționalitate greacă, arestată în 9 decembrie de poliția belgiană, a fost între timp inculpată pentru luare de mită și spălare de bani. Ea rămâne în detenție. 

Alături de ea, au fost arestați și rămân în detenție atât partenerul sau Francesco Giorgi cât și un fost deputat european Pier Antonio Panzeri. 

Un comunicat al Parchetului belgian informează în 11 decembrie că reședința unui alt deputat european a fost de asemenea perchiziționată. Presa belgiană afirmă că ar fi vorba despre socialistul Marc Tarabella, dar el dezminte acestea. 

In paralel, în 9 decembrie au fost percheziționate birourile a doi asistenți de parlamentari europeni. Unul dintre ei este vecin de birou cu un asistent al lui Tarabella, de unde confuzia creată, afirmă eurodeputatul belgian. Celălalt lucrează acum în cabinetul socialistei belgiene Maria Arena, dar este vizat în această afacere pentru o poziție ocupată anterior. 

Cu totul, în urma perchezițiilor au fost confiscate 600.000 de euro, telefoane portabile și computere. 

Totul a plecat de la ambiția Qatar-ului, actuală gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal, de a obține un regim de liberă calatorie în UE pentru cetățenii săi. 

Subiectul era pe agenda plenarei Parlamentului European în această saptamână, iar Eva Kaili era o mare susținătoare a dosarului. De altfel, în ultimii doi ani, Kaili a ținut mai multe discursuri în plenara Parlamentului în favoarea acestui stat din Golf. 

Grupul S&D (social democrați) din Parlamentul European a reacționat imediat la anunțul arestării lui Kaili, distanțând-se de ea. Eurodeputata a fost suspendată din funcția de vice președintă a Parlamentului European, dar nu încă demisă. 

Ea a fost însă expulzată din PASOK, partidul său, așa cum partenerul său italian a fost expulzat din Partito Democratico. 

La cererea ecologiștilor europeni, subiectul va fi probabil îndepărtat de pe agenda plenarei. Ecologiștii au anunțat deja că vor bloca un vot referitor la regimul de liberalizarea vizelor pentru Qatar. 

Scandalul acesta, care ia amploare zilnică, apare în plină Cupă Mondială de Fotbalul, găzduită de Qatar și tocmai când Parlamentul European își sărbătorește mândru cea de-a 70-a aniversare. 

In plus, Parlamentul European trebuie să fie un model de conduită pentru celelalte instituții UE întrucât el are puterea, de pildă, de a destitui Comisia Europeană în caz de corupție dovedită. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan