
Politică
Europa Plus: Serbia vrea să trimită trupe în nordul Kosovo
kosovo.jpg

La sfârșitul săptămânii trecute șoselele din nordul Kosovo au fost blocate din nou de camioane sârbești ca urmare a deciziei autorităților de la Priștina de a impune preschimbarea plăcuțelor de înmatriculare ale automobilelor cu numere sârbești de pe teritoriul Kosovo, o problemă care privește în special regiunea de nord a țării, acolo unde trăiește o importantă minoritate sârbă.
Președintele Vucic a spus că solicitatea sa a fost făcută în baza unei rezoluții ONU, dar că nu se așteaptă să primească un răspuns pozitiv.
”Nu ne facem nicio iluzie că vor accepta – vor găsi nenumărate argumente prin care ne vor explica că trupele KFOR controlează situația, deși este clar că nu este deloc așa. După ce vom primi răspunsul lor oficial, vom lua noi măsuri legale”, a spus Vucic.
Totodată, Vucic a acuzat autoritățile de la Pristina că au încălcat prevederile acordului de la Washington, anunțând că vor depune la Bruxelles cererea de aderare la Uniunea Europeană, în data de 15 decembrie.
Președintele sârb a trimis totodată scrisori oficiale statelor member UE care nu recunosc official statul Kosovo – respectiv Grecia, România, Cipru, Slovacia și Spania – în care reamintește că ”cererea de aderare la UE nu poate fi depusă decât de un stat suveran, ceea ce nu este cazul pentru așa-numitul stat Kosovo”.
Sâmbătă cca 300 de polițiști kosovari au intervenit în forță pentru a împiedica acțiunile de protest ale minorității sârbe, înregistrându-se schimburi de focuri de armă și mai mulți răniți.
În urma evenimentelor, președintele Kosovo a anunțat că alegerile locale programate pentru 18 decembrie a.c., pe care formațiunile minoritare sârbe au anunțat că le vor boicota, se amână pentru 21 aprilie anul viitor.
Bulgaria: Solidaritate cu locuitorii Ucrainei
În numai 8 zile cetățenii bulgari au donat peste un million de leva (cca 500 000 de euro) pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică care vor fi trimise locuitorilor din regiunile ucrainene în care artileria rusă a atacat și distrus infrastructura energetică, lăsând milioane de oameni în frig și întuneric, transmite site-ul televiziunii naționale bulgare.
Cele 120 de generatoare vor fi trimise cu prioritate în spitale, adăposturi antiaeriene, instituțiilor pentru protecția socială, micilor întreprinderi, etc.
Grupurile electrogene vor fi donate atât orașelor mari, precum Odesa, cât și orașelor mici, precum Netichyn, din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, a precizat organizatorul acțiunii caritabile, publicistul Manol Peikov.
Unul din generatoare a ajuns în orașul ucrainean Bolgrad și a fost pus deja în funcțiune.
Deși acțiunea caritabilă s-a încheiat, donatorii continua să trimită bani și mai multe societăți comerciale au anunțat că vor renunța la grupurile electrogene pe care le au, pentru a fi trimise ucrainenilor care au nevoie de ele, precizează sursa citată.
Croatia: Violența împotriva femeilor în creștere
O acțiune de protest împotriva violenței față de femei a avut loc recent concomitent în capitală și în alte 10 orașe din Croația, în cursul căreia s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor 13 femei ucise anul acesta în această țară ca urmare a violenței conjugale. Organizatorii au cerut guvernului înăsprirea legislației și stabilirea unei strategii preventive la nivel național, transmite publicația Vijesti.
”Violența împotriva femeilor crește pentru că guvernul nu tratează cu seriozitate acest subiect. Abuzurile împotriva femeilor sunt tratate ca niște infracțiuni banale, ca și călătoria fără bilet în tramvai de exemplu. Croația este pe locul trei în Uniunea Europeană din punct de vedere al numărului de feminicide”, a declarat o reprezentantă a ONG-ului ”Rețeaua femeilor din Croația”, organizatorul acțiunii.
Ea a precizat că doar în cursul acestui an șase mame au fost ucise de fiii lor, cinci tinere au fost ucise de partenerii lor și două femei au fost ucise de bărbați pe care-i cunoșteau.
În urma acțiunii de protest Ministerul muncii și familiei a transmis că guvernul lucrează la un proiect de lege prin care pedepsele pentru violența asupra femeilor vor fi înăsprite, iar numele infractorilor, precum și metodele prin care au acționat, vor fi permanent disponibile într-un registru electronic.
”În baza acestui registru electronic, centrele de asistență socială vor avea o imagine de ansamblu asupra fenomenului și vor putea lua măsuri mai eficiente”, a precizat ministrul muncii.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Ema Šarović - Serbia
Aleksandra Miladinova - Bulgaria
Kristian Pintar - Croația
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei