
Politică
Eugen Tomac la RFI: Termenul realist pentru Schengen, 2025. Iohannis, principalul responsabil
Eugen Tomac propaganda rusa Romania.jpg

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a explicat din nou de ce a blocat Guvernul său aderarea României la Spațiul Schengen. ”A fost o chestiune de securitate pentru Austria”, a spus oficialul, care a invocat problema celor 75.000 de migranți care ajung neînregistrați în estul țării sale.
Eugen Tomac critică explicațiile cancelarului austriac: ”Mi se par extrem de neserioase și ridicole de-a dreptul, pentru că nu poți să sancționezi un stat care nu este membru Schengen pentru ceva ce nu funcționează în Spațiul Schengen. Este de-a dreptul halucinantă această argumentație, nu sunt de acord cu extinderea Spațiului Schengen, dar totuși votez pentru ca Croația să adere la Spațiul Schengen, în condițiile în care toate statisticile și rapoartele Frontex arată cât se poate de limpede că o bună parte din migranții care vin din Orientul Mijlociu și din Asia ajung în Austria și restul Europei prin Croația”.
Eurodeputatul PMP/PPE consideră că vinovatul principal pentru eșecul privind aderarea României la Schengen este președintele Klaus Iohannis: ”Nu poți să te pregătești de o asemenea decizie doar cu câteva săptămâni înainte, ea trebuia pregătită din timp și evident că principalul responsabil pentru acest eșec este președintele Iohannis, chiar dacă nu vrea să-și asume”.
Diplomația românească a pregătit dosarul Schengen „neserios și heirupist” (mediul de afaceri)
România și Bulgaria, înfrângere dureroasă. Austria, surdă la apelul Germaniei
Eugen Tomac crede că subiectul Schengen va putea fi repus pe agendă de-abia în 2025: ”M-am uitat cu foarte multă atenție pe programul propus de președinția suedeză a Consiliului UE, care începe de la 1 ianuarie până în vară și evident că nici discuție despre extinderea Spațiului Schengen, doar despre consolidarea mecanismului de evaluare și de protejare a frontierelor existente. Deci îmi este greu să cred că în următoarele luni vom avea o decizie și sunt nemulțumit în același timp destul de realist, pentru că cunosc cum funcționează mecanismele UE, fără consens, fără unanimitate, nu poți lua decizii. După președinția suedeză, urmează cea spaniolă. Spaniolii de asemenea au probleme ei înșiși cu gestionarea frontierei pe mare, pentru că vin foarte mulți migranți din nordul Africii. Îmi este greu să cred că această țară va propune extinderea Spațiului Schengen (...). Iar 2024 este anul cu alegerile europarlamentare, în acel an nimeni nu se va hazarda să propună, de dragul României, extinderea Spațiului Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul realist pentru a putea aduce din nou în discuție această temă care ne preocupă și ne frământă în mod justificat este 2025”.