Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu, la Bruxelles:”R.Moldova este determinată pentru a deveni viitor stat membru al Uniunii Europene”

oliver.jpg

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, întrevedere cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Bruxelles, decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul Parteneriatului Estic, prezidată de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. La o întrevedere cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, șeful externelor de la Chișinău i-a transmis că R.Moldova este determinată pentru a deveni viitor stat membru al Uniunii Europene. 

La evenimentul de la Bruxelles, Nicu Popescu a stat alături de omologul său român. ”Republica Moldova și România, împreună, la masa europeană de la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul Uniunii Europene și ai Parteneriatului estic. Alături de prietenul Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, simțim sprijinul puternic în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană”, a afirmat Nicu Popescu.

Integrarea europeană, prin reformele profunde, complexe și necesare solicitate de către cetățenii moldoveni, este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a regiunii noastre. Este mesajul transmis de Nicu Popescu la Bruxelles la întrevederea cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, R.Moldova mizează pe susținerea instituțiilor europene și a statelor membre ale UE pentru lansarea negocierilor de aderare la UE odată ce recomandările formulate de către Comisia Europeană, conform planului național de acțiuni, vor fi realizate. ”Am făcut un schimb de păreri cu domnul comisar privind organizarea în anul viitor a Summit-ului Comunității Politice Europene, eveniment pe care îl vom desfășura pentru a consolida cooperarea pe continentul european”, a menționat Popescu.

Trebuie spus că, Nicu Popescu mai are stabilite întrevederi cu Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Simon Mordue, consilier principal pe probleme de politică externă al președintelui Consiliului European, Magdalena Grono, membru de cabinet al președintelui Consiliului European, precum și alți oficiali de nivel înalt din Uniunea Europeană.

Discuțiile purtate la Bruxelles vizează viitorul Parteneriatului estic, provocările în materie de securitate și consecințele generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru întreaga regiune. Oportunitățile de modernizare a sectorului de apărare și securitate se află pe agenda discuțiilor cu oficialii europeni.

La reuniunea de la Bruxelles, Nicu Popescu a stat alături de omologul său român, Bogdan Aurescu. ”Republica Moldova și România, împreună, la masa europeană de la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul Uniunii Europene și ai Parteneriatului estic. Alături de prietenul Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, simțim sprijinul puternic în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană. Îți mulțumesc, Bogdan, pentru sprijinul tău și al României pentru aderarea noastră la UE, în calea reformelor și a consolidării rezilienței. Sper că această vecinătate de la reuniunile de la Bruxelles să fie cât mai curând una permanentă”, a scris pe Twitter, Nicu Popescu.

De partea sa, ministrul român de Externe a menționat că România va continua sprijinul puternic pentru integrarea în UE a R.Moldova. “Am fost bucuros să stăm împreună, România și Republica Moldova, cu prietenul Nicu Popescu, la masa europeană, la Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic. România va continua sprijinul puternic pentru integrarea în UE a Republicii Moldova, cât mai curând, așa încât locul Republicii Moldova la această masă să fie permanent”, a fost mesajul lui Aurescu pe Twitter.

La Bruxelles, Bogdan Aurescu a salutat decizia de organizare a Reuniunii ministeriale PaE, apreciind-o ca un reper major în procesul de adaptare a Parteneriatului Estic la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE, marcat pe de o parte de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar pe de altă parte de decizia istorică a Consiliului European din iunie 2022, prin care a fost acordat statutul de candidat la aderarea la UE în favoarea Republicii Moldova și Ucrainei și a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei.

Ministrul român de Externe a propus revitalizarea Parteneriatului Estic prin acțiuni structurate pe următoarele coordonate: valorificarea obiectivelor și instrumentelor PaE pentru sprijinirea celor trei parteneri asociați (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) în procesul de pre-aderare; sporirea investițiilor europene în statele partenere; aprofundarea cooperării pe dimensiunea de stabilitate și securitate, prin creșterea sprijinului acordat partenerilor în materie de securitate și apărare și implicarea UE în facilitarea eforturilor de soluționare a conflictelor prelungite și problemelor de securitate din regiune.

Totodată, Bogdan Aurescu a amintit că România sprijină în mod substanțial Republica Moldova pentru depășirea situației generate de întreruperile de energie electrică, precum și formatul trilateral pe teme energetice România – Ucraina – Republica Moldova pe care l-a inițiat împreună cu omologii săi, cu participarea miniștrilor energiei, a cărei primă întâlnire a avut loc la 15 septembrie, la Odesa. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita ministrului de Externe, Nicu Popescu, la Bruxelles