
Politică
ONG-uri: România a adoptat legea pentru protecția avertizorilor de integritate la standarde minime europene
ong_avertizori_integritate_romania_lege.jpg

Mai multe ONG-uri acuză coaliția PNL-PSD că nu își dorește o funcționare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire și combatere a corupției, abuzurilor și încălcărilor legii.
Printre problemele textului legislativ se regăsește o schimbare de ultim moment. Radu Nicolae, președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, a explicat pentru RFI:
„A intervenit această schimbare – din informații, pe care în mod normal avertizorul le prezintă – în indicii temeinice. Și se creează o discriminare între avertizorul care își asumă identitatea și care, conform Directivei, trebuie să raporteze cu privire la informațiile pe care le are despre încălcările legii și avertizorul anonim, care trebuie să raporteze pe baza unor indicii temeinice. Dacă ne uităm în textul Directivei, nu există nicăieri această sintagmă – <<indiciii temeinice>> sau nici măcar cuvântul indicii. În fapt, avertizorii în interes public nu fac decât să raporteze informații pe care le au, dintr-un context profesional, cu privire la încălcarea legii”.
Legea privind protecția avertizorilor de integritate este motivul pentru care România, Austria, Belgia și Slovenia au fost sancționate pentru că nu au transpus integral Directiva privind protecția avertizorilor de integritate.
Ascultați o explicație a președintelui Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae: