Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: România a adoptat legea pentru protecția avertizorilor de integritate la standarde minime europene

ong_avertizori_integritate_romania_lege.jpg

Participanți la o dezbatere în Parlament pe tema legii avertizorilor de integritate
Participanți la o dezbatere în Parlament pe tema legii avertizorilor de integritate
Sursa imaginii: 
Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior (Arhivă)

Legea privind protecția avertizorilor de integritate a fost adoptată în Parlament, după ce a fost trimisă pentru reexaminare de președintele României, însă textul final nu transpune decât standardele minime din Directiva UE, potrivit mai multor ONG-uri. În ciuda cerințelor Comisiei Europene, „raportarea anonimă este reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor și, în practică, va duce la clasarea mult mai rapidă a acestora”, atrag atenția semnatarii unei scrisori comune în acest sens. 

Mai multe ONG-uri acuză coaliția PNL-PSD că nu își dorește o funcționare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire și combatere a corupției, abuzurilor și încălcărilor legii.

Printre problemele textului legislativ se regăsește o schimbare de ultim moment. Radu Nicolae, președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, a explicat pentru RFI:

„A intervenit această schimbare – din informații, pe care în mod normal avertizorul le prezintă – în indicii temeinice. Și se creează o discriminare între avertizorul care își asumă identitatea și care, conform Directivei, trebuie să raporteze cu privire la informațiile pe care le are despre încălcările legii și avertizorul anonim, care trebuie să raporteze pe baza unor indicii temeinice. Dacă ne uităm în textul Directivei, nu există nicăieri această sintagmă – <<indiciii temeinice>> sau nici măcar cuvântul indicii. În fapt, avertizorii în interes public nu fac decât să raporteze informații pe care le au, dintr-un context profesional, cu privire la încălcarea legii”.

Legea privind protecția avertizorilor de integritate este motivul pentru care România, Austria, Belgia și Slovenia au fost sancționate pentru că nu au transpus integral Directiva privind protecția avertizorilor de integritate.

Ascultați o explicație a președintelui Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae: