Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Saharov, al Parlamentului European, acordat în premieră unei întregi națiuni: cetățenii curajoși ai Ucrainei

premiul_saharov_pe.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul European

Premiul Saharov 2022 al Parlamentului European a fost acordat miercuri cetățenilor curajoși ai Ucrainei. După cum a afirmat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este pentru prima dată când premiul care celebrează libertatea de gândire și de expresie este acordat unei națiuni întregi.

La ceremonia ce a avut loc în Strasbourg poporul ucrainean a fost reprezentat online de președintele Zelensky, și direct, prin lideri aleși, precum și de societatea civilă.

Au fost aici Oleksandra Matviiciuk - apărătoare a drepturilor omului, președintă a Centrului pentru Libertăți Civile, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace 2022; Yulia Pajevska - fondatoarea unității de evacuare medicală „Îngerii lui Taira"; Ivan Fedorov - primarul orașului Melitopol; Oleksandr Chekryhin și Stanislav Kulykivski - reprezentanți ai Serviciilor de Urgență ale Ucrainei și Yaroslav Bojko din partea Mișcării de rezistență civile „Flamura Galbenă".

În deschiderea ceremoniei, președinta Roberta Metsola a vorbit despre curajul și sacrificiile cetățenilor ucraineni.

„Mesajul din partea Europei a fost clar: suntem alături de Ucraina. Nu ne vom întoarce privirea. Poporul Ucrainei nu luptă doar un război de independență, ci un război al valorilor. Valori pe care se întemeiază existența noastră în Uniunea Europeană și pe care noi, vreme îndelungată, am avut privilegiul să considerăm că ni se cuvin, în fiecare zi."

După un moment de reculegere pentru toți bărbații, femeile, copiii, civilii și soldații ucraineni uciși în război, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat plenului Parlamentului European.

„Trebuie să acționăm acum, nu să așteptăm sfârșitul războiului, pentru a-i aduce în fața justiției pe toți aceia care au dezlănțuit acest război și pentru a împiedica repetarea agresiunii. Aceasta va fi cea mai eficientă formă de a proteja libertatea, drepturile omului, statul de drept și celelalte valori comune întruchipate de acest Premiu al Parlamentului European."

El a cerut sprijin pentru un tribunal internațional care să judece crimele comise de Rusia.

În conferința de presă care aa urmat ceremoniei, activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviiciuk a afirmat că trupele ruse comit atrocități inimaginabile în Ucraina nu în scopuri militare, ci pur și simplu pentru că pot face acest lucru. Ea a spus că războiul din Ucraina nu este unul între două state, ci între două sisteme, cel autoritarist și cel democratic.

Putin vrea să ne convingă că democrația, libertatea, statul de drept sunt valori false, care nu-i pot proteja pe oameni. Ea și-a exprimat speranța că un tribunal internațional îi va trage la răspundere pe Vladimir Putin, Alexander Lukașenko și pe toți ceilalți vinovați de crime de război și crime împotriva umanității.