Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș la RFI: Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până în 2024

Dacian Ciolos ministri slabi presedinte ezitant Schengen.jpg

Dacian Cioloș, critic la adresa PNL și PSD
Dacian Cioloș, critic la adresa PNL și PSD
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Problema Schengen nu se rezolvă altfel decât prin diplomație, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș, membru al partidului REPER. El spune că o eventuală decuplare a României de Bulgaria în dosarul Schengen nu ne-ar folosi, pentru că ar fi o procedură destul de complexă. În opinia sa, ideal ar fi să existe o decizie favorabilă în privința extinderii Schengen, în primul semestru din 2023, pentru că altfel, există riscul ca alegerile europene din 2024 să fie câștigate de formațiuni naționaliste.

Dacian Cioloș privilegiază calea dialogului diplomatic în dosarul Schengen: ”Aceste probleme nu se rezolvă altfel decât prin diplomație, pentru că aici nu-i vorba de Austria ca popor care s-a opus, ci un cancelar care reprezintă un partid cu înclinații naționalist-populiste, care folosește tema migrației ca o temă de campanie electorală și practic, el s-a folosit în mod cinic de acest vot legat de România și Bulgaria, ca să încerce să câștige puncte acasă. Deci nu cred că e cazul să ”pedepsim” întreg poporul austriac. Ca să nu mai vorbim de faptul că acele companii împotriva cărora vor să se răzbune mulți sunt companii românești care acționează în economia din România și noi am fi primii afectați”.

Eurodeputatul Renew Europe crede că o eventuală separare a României de Bulgaria în dosarul Schengen nu ar ajuta prea mult: ”Nu cred că ne-ar folosi, pentru că în primul rând, ar fi o procedură destul de complexă. România și Bulgaria au aderat la UE pe baza aceluiași tratat, de aceea a și fost votul separat între Croația, pe de o parte, România și Bulgaria, pe de altă parte, pentru că Croația a aderat la UE separat, singură, România și Bulgaria au aderat împreună. Teoretic, se poate face această separare, dar din punct de vedere juridic ar fi o procedură destul de lungă, Bulgaria ar putea s-o conteste. Așa că din punctul meu de vedere, se poate lua o decizie politică pentru ambele țări să adere la Schengen și se poate modula momentul în care cele două țări aderă, printr-un calendar tehnic de aderare”.

 

Ce poate face Consiliul European în privința Schengen?

 

 

Dacian Cioloș consideră că ”e important ca acest Consiliu European la nivel de șefi de stat și de Guvern să dea cât mai clar posibil un semnal că o decizie rapidă trebuie luată și să ceară Consiliului de Miniștri să se reunească și să caute soluția pentru o aderare rapidă. Consiliul European nu poate să ia decizii cu putere juridică, însă poate să dea orientări politice care devin apoi obligatorii pentru consiliile de miniștri”.

Eurodeputatul spune că ”ideal ar fi să avem o decizie în primul semestru al anului viitor pentru aderarea României la Schengen, chiar dacă această aderare se va face etapizat”.

 

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului

 

Schengen|Victor Negrescu la RFI: ”Un proces la CJUE durează doi ani”. O decuplare de Bulgaria?

 

Dacian Cioloș afirmă că ”2024 va fi un an electoral nu doar pentru noi, în România, dar și pentru UE, pentru că vor fi alegeri europene, se va alege o nouă Comisie, un nou Parlament, deci nu va sta nimeni să discute aderarea României și Bulgariei la Schengen și ea ar trebui să fie decisă înainte. Din punctul meu de vedere, ar fi chiar catastrofal să nu intrăm în campania din 2024 din România cu o aderare la Schengen realizată, pentru că va fi foarte dificil de explicat în campanie alegătorilor de ce acest lucru nu s-a întâmplat și vor câștiga în primul rând partidele populiste, antieuropene, naționaliste și nu cred că acest lucru e bun pentru România”.

Întrebat cum i se pare că a acționat diplomația română în dosarul Schengen, eurodeputatul a răspuns: ”Cum a acționat vedem rezultatul. Atâta vreme cât nu noi, Opoziția, ci Puterea a ridicat nivelul așteptărilor foarte sus, eu m-aș fi așteptat să aibă cărți clare în mână și să fie siguri că vom obține această aderare”.

 
Dacian Cioloș, despre calea de urmat în dosarul Schengen