Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Năsui (USR) la RFI: Bugetul pe 2023 nu e realist

Claudiu Nasui USR masuri fiscale Guvern.jpg

Claudiu Năsui critică pachetul de măsuri fiscale
Claudiu Năsui critică pachetul de măsuri fiscale
Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

Bugetul pe 2023 este nerealist și se bazează pe venituri supraestimate. Iată ce spune la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, după ce proiectul a fost votat în viteză de Parlament.

Bugetul pe 2023 este construit pe un deficit bugetar estimat de 4,4%, o creștere economică de aproape trei procente și o inflație de 9,6%.

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui spune cum arată bugetul: ”El nu este realist și asta nu o spune doar Opoziția, o spune și Consiliul Fiscal, care s-a uitat pe aceleași cifre și aceleași presupoziții și o spune și BNR-ul, dacă ne uităm la estimarea inflației de la BNR vs. estimarea inflației de la Comisia Națională de Prognoză, care e cea pe care se bazează viitorul buget. Veniturile sunt supraestimate, ca să facă loc unor cheltuieli nominal mai mari, pentru că Guvernul s-a lăudat că reduce deficitul și dacă ne uităm puțin cum reduce deficitul, îl reduce de fapt prin creșterea taxelor și impozitelor, acele creșteri care au fost discutate, de care s-a tot discutat și acum se laudă că extrag mai mulți bani din mediul privat, neajutând de fapt economia, pentru că economia acum avea nevoie să-i lași mai mulți bani, mai ales în prag de recesiune”.

În opinia sa, ”bugetul pe 2023 riscă să aibă aceleași consecințe pe care le-a avut cel din anul 2022. La începutul anului, când au făcut fix același lucru, au promis că nu vor crește taxe și impozite, după care pe la jumătatea anului și-au dat seama că nu au cum s-o dreagă, așa că au crescut taxele și impozitele”.

 
Claudiu Năsui, despre bugetul de stat pe 2023