Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Consilieri locali au semnat o declarație privind ”recunoașterea Rusiei ca stat care finanțează terorismul”

gavrilita_vizita_kiev.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Natalia Gavrilița

La Chișinău, consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Da, Partidului Liberal, dar și mai mulți consilieri neafiliați au semnat o declarație privind recunoașterea Rusiei ca stat care finanțează terorismul. Socialiștii, dar și cei de la Partidul Șor nu au semnat documentul. Semnatarii au cerut ca și Parlamentul să vină cu o asemenea declarație. La începutul lunii decembrie, speakerul Igor Grosu a anunțat că parlamentarii urmează să analizeze declarația Parlamentului European prin care Rusia este recunoscută drept stat sponsor al terorismului. Până astăzi, Legislativul de la Chișinău nu a venit cu o poziție oficială pe marginea acestui subiect. Între timp, ambasadorul rus la Chișinău, a fost convocat din nou la Externe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat de această data după declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, legate de președinta Maia Sandu. 

”Este o retorică agresivă și inacceptabilă după ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat săptămâna trecută unde i-a fost înmânată o notă de protest pentru aceste ofense directe aduse președintei Republicii Moldova”, afirmă Daniel Vodă, citat de IPN.

Declarațiile Mariei Zaharova vin în contextul modificării Codului Electoral al Republicii Moldova și s-au referit la decizia de a nu mai tipări buletine de vot în limba rusă la alegeri. Potrivit ei, aceasta este o încălcare a drepturilor vorbitorilor de rusă. Or, spune Zaharova, Maia Sandu, atunci când a candidat pentru funcția de președinte a promis că va face totul pentru a asigura ca utilizarea limbii ruse să fie la nivel, ”însă se pare că a mințit atunci”.

Între timp, consilierul municipal al Partidului Liberal (PL), Ion Cebanu, consideră că deputații moldoveni trebuie să ia exemplu majorității din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) să adopte declarația prin care să recunoască Rusia drept stat care finanțează terorismul. ”Rusia stat terorist. Majoritatea consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău au semnat o declarație referitoare la recunoașterea Federației Ruse drept stat care finanțează terorismul. Este un act care ar trebui să-l facă și Parlamentul de la Chișinău. Masacrul din Ucraina trebuie condamnat cu cea mai mare vehemență de la toate tribunele posibile. Îndemnăm și celelalte administrații publice locale să facă la fel”.

Ion Cebanu spune că fracțiunea PL din CMC care este și inițiatoarea acestui document, va cere în continuarea în baza acestei declarații denunțarea tuturor acordurilor cu Federația Rusă, semnate de autoritățile locale.

La începutul lunii decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că deputații moldoveni vor analiza rezoluția prin care Parlamentul European a recunoscut Rusia drept ”stat care sponsorizează terorismul” și va fi luată o poziție oficială în acest sens.

O să analizăm această declarație. Vom discuta și cu Externele, vom discuta în Parlament și vom elabora o poziție a Republicii Moldova, a Parlamentului, vis-a-vis de aceste aprecieri. Trebuie să spunem așa cum este – Rusia a pornit o invazie împotriva Ucrainei. Vedem atrocitățile pe care le comit acolo. Aceasta nu este o confruntare între armate, nu este un război convențional, deliberat se lovește infrastructura critică. Se lovește în cetățeni cu miza că cetățenii ar manifesta supărare sau revoltă față de conducerea de la Kiev. E vorba de aliniere. Noi ce putem face mai bine, să avem grijă de refugiații ucraineni”, a spus președintele Parlamentului, citat de ProTV Chișinău.

Până astăzi, Legislativul nu a venit cu o poziție oficială pe marginea acestui subiect.

Să spunem că, fostul deputat PAS, Dumitru Alaiba, în prezent ministru al Economiei, le-a propus colegilor în Parlament, în octombrie, să recunoască Rusia drept ”stat terorist”, așa cum au făcut-o mai multe state europene. ”Este ușor să presupunem că tot mai multe țări vor recunoaște acest stat drept un regim terorist din cauza atrocităților pe care le comit zilnic împotriva oamenilor pașnici din Ucraina. Cred că nu sunt singurul care crede că și Republica Moldova trebuie să facă acest pas”, declara Alaiba.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația consilierilor locali de la Chișinău privind recunoașterea Rusiei drept stat care finanțează terorismul