
Politică
Diplomația rusă, critici dure după suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV afiliate lui Șor
fkmgc7fxoai4oz6.png

Decizia de suspendare a licenței de emisie, pe perioada stării de urgență, pentru posturile de televiziune Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV este văzută de Maria Zaharova ”ca un act de cenzură politică fără precedent, ca o insultă asupra principiului pluralismului media și o încălcare flagrantă a dreptului la libertatea de acces la informație, la care conducerea politică a Republicii își declară în mod repetat aderarea”. ”Având în vedere consecințele fără precedent ale implementării sale pentru vorbitorii de rusă, o calificăm și drept o încălcare cinică a drepturilor minorităților naționale”.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Externelor de la Moscova solicită organizațiilor internaționale relevante ”să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat și să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situație inacceptabilă”. ”Prin acest pas, Chișinăul privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de limbă rusă de ultimele surse din țară de conținut de știri în limba lor preferată”, declară Zaharova.
Iar fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, consideră că decizia CSE ”este cel mai mare atentat la libertatea de exprimare”. ”Iar toți cei care astăzi aplaudă această decizie monstruoasă de închidere a unor posturi de televiziune – jurnaliști plătiți de occident, deputați, analiști și oameni de rând, nu conștientizează că, prin asta, încurajează tirania”, este de părere Șor.
Și postul de televiziune TV6 a calificat decizia autorităților de la Chișinău ca fiind ”un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor” și a lansat un apel la comunitatea internațională ”să dea o apreciere corectă a acestei decizii în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional”.
Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, ”în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV”, se arată în decizia CSE.
Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, susține că decizia CSE are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”. ”Aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.
”La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara”, afirmă premierul Natalia Gavrilița.
”Protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare”, declară președintele R.Moldova, Maia Sandu.
”În situația incertă în care suntem, este foarte important să prevenim orice încercare de destabilizare a țării. Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, a conchis șefa statului, Maia Sandu.