Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă, despre Schengen: România și Bulgaria sunt considerate țări victime

Gheorghe Falca PNL PSD bajbaieli pensii speciale.jpg

Gheorghe Falcă: Întârzierile din PNRR ne vor costa
Gheorghe Falcă: Întârzierile din PNRR ne vor costa
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Virgil Simonescu

Regula unanimității în UE nu trebuie eliminată, declară la RFI eurodeputatul PNL/PPE Gheorghe Falcă. El afirmă în contextul Schengen că speră ca România să adere în 2023.

Gheorghe Falcă spune că ”în acest moment, există o emoție pozitivă de sprijin față de Bulgaria și România, suntem considerate două țări victime, lumea ne apreciază, CE insistă foarte mult pe aderarea celor două țări în 2023 (...). Prin diplomație, prin înțelegere, prin a avea contacte și a defini interesele comune atât cu Olanda, cât și cu Austria, (sper) să avem un rezultat pozitiv pentru 2023”.

Întrebat în contextul Schengen dacă ar trebui eliminată regula unanimității în luarea deciziilor la Bruxelles, eurodeputatul PNL a răspuns: ”E o discuție la nivel european, generată de dezbaterea care a fost despre viitorul Europei. Trebuie să spunem că întotdeauna, când vorbim de unanimitate, contează foarte mult fiecare stat. Dacă o să vorbim de majorități, la un moment dat poziția statului nu mai contează. Dar se poate găsi o zonă de compromis în modificarea tratatelor. Pe anumite teme să rămână unanimitate și pe anumite teme să realizăm succesul pe bază de majoritate. Deci nu aș elimina unanimitatea, pentru că țările mici și mijlocii pot fi izolate și nu cred că e bine. Fondatorii UE au gândit această structură foarte bine, dând posibilitatea fiecărui stat, indiferent că este Malta, Cipru, să aibă același drept de veto și aceleași drepturi ca marile puteri”.

 

Ar trebui eliminat dreptul de veto în Consiliul UE?

 

Dacian Cioloș la RFI: Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până în 2024

 

Gheorghe Falcă speră că România va adera la Schengen în 2023: ”Acum e greu de spus, pentru că trebuie să modificăm cele două decizii, noi pentru Austria și Bulgaria pentru Olanda. Ce putem spune este faptul că există un JAI informal la Stockholm în ianuarie și se pot testa un pic lucrurile fără vot, că nu-i vot. Apoi, există un JAI în luna martie, dar în martie Bulgaria abia va avea un Guvern. Și poate să existe oricând un JAI în toamnă, solicitat în momentul în care România și Bulgaria au acceptul celor două țări. Deci optimist pentru noi este în momentul în care vom avea cele două susțineri”.