Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin, primit cu pâine și flori la Minsk. Cedează Lukașenko și atacă dinspre nord Ucraina?

ap22353533936887.jpg

Președintele rus Vladmir Putin, primit la Minsk de omologul Alexandr Lukașenko
Sursa imaginii: 
Facebook/Pool Sputnik Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a fost primit, luni, cu pâine și flori la Minsk de către aliatul sau, președintele Belarusului, Alexander Lukanșenko. Mulți analiști se tem că Putin îl va forța pe Lukașenko să i se alăture militar în conflictul din Ucraina, în timp ce Opoziția belarusă se teme chiar că liderul de la Kremlin ar pregăti o anexare a Belarusului.

Această întâlnire intervine în contextul în care armata ucraineană supraveghează în mod special frontiera belarusă, de frica unui eventual atac vizând Kievul în 2023.

Trupele belaruse nu iau parte în mod direct la războiul rus, însă armata rusă foloseşte teritoriul belarus pentru a bombarda Ucraina vecină, acuză Kievul. Ministerul rus al Apărării a difuzat luni imagini de la menevre în Belarus, în care apar militari şi tancuri şi exerrciţii de tir de artilerie într-un peisaj înzăpezit, notează News.ro care citează AFP.

Important de menționat, după întrevederea tet-a-tet, cei doi lideri vor ține  împreună o conferință de presă și vor accepta întrebări de la jurnaliști.

„Este posibil ca Lukașenko să cedeze în fața presiunii lui Putin și să îl sprijine militar în războiul din Uraina”, afirmă, la RFI, profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj, totodată președinte al think-tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

El mai explică faptul că „Belarus este într-o poziție politică și economică extrem de dificilă. Este complet dependentă de Rusia. Nu se mai poate mișca înspre Vest, ci doar înspre Rusia lui Putin. E posibil ca Putin să îl forțeze pe Lukașenko să facă ce până acum i s-a părut inacceptabil liderului de la Minsk: susținerea unui ofensive (n.r. militare) a Rusiei dinspre nord”.

Ascultă:

 
Profesorul Valentin Naumescu, despre vizita lui Putin la Minsk