Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban: CCR va declara neconstituțională orice lege de desființare a pensiilor speciale

Ludovic Orban rocada PNL Klaus Iohannis vulnerabil

Ludovic Orban: PNL nu mai e un partid de sine stătător, comanda lui este la Cotroceni
Ludovic Orban: PNL nu mai e un partid de sine stătător, comanda lui este la Cotroceni
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Justinel Stavaru

O posibilă soluție pentru eliminarea pensiilor speciale este modificarea Constituției, declară la RFI fostul premier Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei. El crede că ”CCR va declara neconstituționalitate pe orice lege de desființare a pensiilor speciale (...). Nu pot să decidă obiectiv niște oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, așa cum sunt judecătorii Curții Constituționale”.

Ludovic Orban spune că autoritățile ”ar trebui să aducă pensiile speciale la un mod de calcul care să fie bazat pe principiul contributivității”.

Fostul premier crede că orice lege de desființare a pensiilor speciale va fi declarată neconstituțională: ”Există pronunțări ale CCR, trebuie analizate foarte serios toate pronunțările CCR și făcută legea astfel încât să nu intre sub obiecțiile formulate de CCR, deși eu acum o să vă spun foarte clar un lucru: după părerea mea, CCR va declara neconstituționalitate pe orice lege de desființare a pensiilor speciale. În 2020, când am fost la guvernare, am desființat pensiile speciale, printr-o lege adoptată de Parlament, nici un grup parlamentar nu a atacat legea la CCR, legea a fost atacată la CCR de ÎCCJ și a fost declarată neconstituțională. Am desființat pensiile parlamentarilor, pensiile speciale ale parlamentarilor, prin lege, în februarie 2021 și această lege, prin invocarea unor excepții de neconstituționalitate a ajuns la CCR, nu prin atacarea legii de către un grup parlamentar, ci prin invocarea excepției de neconstituționalitate și a fost declarată neconstituțională. Nu pot să decidă obiectiv niște oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, așa cum sunt judecătorii Curții Constituționale. Din punctul meu de vedere, nu este exclus dacă mai avem una-două decizii de genul ăsta, va trebui să modificăm Constituția și să includem în Constituție că singurul criteriu care stă la baza calculului pensiei este principiul contributivității și că este interzisă orice formă de pensie specială”.

 
Ludovic Orban, despre eliminarea pensiilor speciale