Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Calistru: Proiectul pensiilor speciale mimează îndeplinirea unui jalon din PNRR

ONG consulte PNRR REPowerEU.jpg

Elena Calistru cere transparență din partea statului pe tema PNRR
Elena Calistru cere transparență din partea statului pe tema PNRR
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Proiectul de lege privind pensiile speciale riscă să fie declarat neconstituțional și nu pare să ducă până la capăt principiul contributivității, spune la RFI președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru.

Guvernul a pregătit un proiect de lege pentru reglementarea pensiilor speciale. Unele venituri de acest fel sunt recalculate, altele nu. Eliminarea lor este de altfel o obligație asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Elena Calistru spune că ”la cum arată în acest moment proiectul, nu pare că acest principiu al contributivității este dus până la capăt. Există unele corecții, există unele intervenții, însă nu vedem acest obiectiv ca fiind principalul, din ce rezultă cel puțin în acest moment”.

În opinia sa, ”la cum arată în acest moment, este în mod evident posibil ca și prevederile de acum să poată duce la o decizie de neconstituționalitate. Și mai este o problemă totuși, pentru că dincolo de faptul că este pregătit acest proiect, el se trimite în Parlament, ceea ce înseamnă că este supus în mod evident voinței suverane a Parlamentului, așa că putem să vedem niște intervenții pe text, care pot duce fix în această direcție de neconstituționalitate. Se mimează un soi de îndeplinire a acestui jalon, astfel încât Guvernul să poată spune: iată, noi am încercat, am făcut, am trimis proiectul, iar proiectul fie să fie modificat de către parlamentari și atunci scuza să fie e voința suverană a parlamentarilor sau să pice la CCR, astfel încât la fel să poată fi evitată o vină. Într-un final, însă, să știți că acest angajament este un angajament al statului român, în ansamblu, adică noi nu suntem evaluați în îndeplinirea acestui jalon după cine a fost de vină, ci în funcție de capacitatea noastră de a duce la nivel instituțional o reformă până la capăt”.

 

Cristina Prună (USR): Proiectul privind pensiile speciale nu le elimină, ci le cosmetizează

 

Ludovic Orban: CCR va declara neconstituțională orice lege de desființare a pensiilor speciale

 

Elena Calistru atrage atenția că România riscă să piardă bani din PNRR, dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale: ”Dacă-i luați individual pe parlamentari, o să vedeți că majoritatea vor spune da, da, da, cum, dar nu vrem noi să eliminăm pensiile speciale? Aici, cred că problema e de fapt la nivel de ipocrizie. Eu nu cred că vorbim aici despre o entitate total depersonalizată numită statul român, vorbim despre parlamentari care au drept de vot și care pot să spună da sau nu unui proiect de lege și cred că acei oameni trebuie cu nume și prenume să-și asume această poziție. Poate și noi, ca societate civilă, ar trebui să facem mai mult, să vedem care sunt acei parlamentari care în ciuda faptului că spun că elimină pensiile speciale, până la urmă, puși în fața faptului împlinit, riscă nu doar să nu-și țină promisiunea, ci mai ales să ne facă pe noi ca țară să pierdem bani europeni din cauza asta”.