Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fetele și femeile afgane nu mai au acces la învățământul universitar

afganistan.jpg

Combatanți talibani și studente în fața Universității din Kabul, Afganistan, 13 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Wakil Kohsar, AFP via France24

Autoritățile talibane au anunțat marți că fetelor și femeilor afgane le va fi interzis să urmeze cursuri universitare, după ce acestora le fusese deja interzis să urmeze studii medii, transmite corespondentul France24.

„Sunteți cu toții informați cu privire la intrarea în vigoare a ordinului menționat, care suspendă dreptul la învățământ femeilor până la noi ordine”, a declarat, într-o scrisoare adresată tuturor universităților de stat și private din țară, ministrul Învățământului Supetior, Neda Mohammad Nadeem.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ziaullah Hashimi, care a postat scrisoarea pe Twitter, a confirmat, de asemenea, ordinul care interzice fetelor să urmeze studii universitare pentru o perioadă nedeterminată. Nu s-a oferit încă nicio explicație care să justifice această decizie.

„Fără voce”

Universitățile sunt închise cu ocazia sărbătorilor de iarnă și se vor redeschide în martie. "Atât eu, cât și prietenii mei, am rămas fără cuvinte. Nu există cuvinte care să exprime ce simțim. Toată lumea se gândește acum la ce viitor ne așteaptă", a declarat sub anonimat o studentă, denumită Madina.

"Speranţa ne-a fost luată. Ne-au îngropat visele", a mai spus aceasta pentru AFP.

Statele Unite și-au exprimat în mod vehement dezacordul față de decizia de a interzice fetelor afgane să urmeze cursuri universitare. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a numit-o o decizie „barbară”. „Talibanii ar trebui să se aștepte ca această decizie, care contrazice angajamentele pe care și le-au luat în mod public și în fața poporului lor, să aibă consecințe serioase pentru ei”, a spus el reporterilor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „profund alarmat” de decizia talibanilor de a interzice accesul la învățământ superior fetelor şi le-a solicitat să „asigure acces egal la toate nivelurile de educaţie pentru toate nivelurile”, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt. „Secretarul general reiterează că interzicerea accesului la educație nu numai că încalcă drepturile egale pentru femei și fete, dar va avea un impact devastator asupra viitorului țării”, a declarat purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric, într-un comunicat.

Măsuri draconice

După ce talibanii au preluat controlul asupra țării în august 2021, universitățile au fost forțate să implementeze noi reguli, inclusiv să separe fetele și băieții în timpul orelor de curs. Femeilor li se permitea să participe la lecții, dar numai dacă erau predate de femei sau bărbați în vârstă.

Noua interdicție vine la mai puțin de trei luni după ce mii de fete și femei au susținut examenele de admitere la universitate în toată țara.

Multe dintre ele își doreau să facă carieră în domenii precum medicina sau ingineria, deși li se interzisese accesul la învățământul secundar.

Când au revenit la putere, după 20 de ani de război cu americanii și forțele NATO, talibanii au promis că vor fi mai permisivi, dar au adoptat în mare măsură aceeași abordare ultra-riguroasă a islamului pe care au avut-o și când au fost prima data la putere (1996-2001).

În perioada dintre cele două regimuri talibane, fetelor li s-a permis să meargă la școală, iar femeile au putut lucra în toate sectoarele, chiar dacă țara a rămas conservatoare din punct de vedere social.

Dar, de șaisprezece luni, măsurile draconice s-au înmulțit, în special împotriva femeilor, care au fost excluse treptat atât din viața publică, cât și din colegii și licee.

"Suntem condamnate în fiecare zi. În timp ce noi speram să progresăm, suntem excluse din societate", s-a plâns Reha, o altă studentă.

Pe 23 martie a avut loc o schimbare neașteptată, atunci când talibanii au închis școlile secundare la doar câteva ore după redeschiderea lor. Liderul suprem al talibanilor Haibatullah Akhundzada a intervenit în favoarea acestei decizii, potrivit unui înalt oficial taliban.

Autoritățile au argumentat atunci că nu sunt destui profesori sau destui bani, dar și că școlile se vor redeschide odată ce va fi dezvoltat un curriculum islamic.

În ciuda excluderii lor din colegii și licee, în Kabul, multe tinere și-au susținut examenul de finalizare al studiilor secundare, care le era necesar pentru a putea urma studii universitare.

Accesul interzis în locurile de muncă din sectorul public, în parcuri, săli de sport...

Pe lângă faptul că sunt lipsite de educație, femeilor le este, de asemenea, interzis să lucreze în sectorul public sau sunt plătite simbolic, pentru a le determina să rămână acasă. De asemenea, le este interzis să călătorească fără să fie însoțite de o rudă de sex masculin și trebuie să poarte burqa sau hijab atunci când ies din casă.

În noiembrie, talibanii le-au interzis și accesul în parcuri, grădini, săli de sport și băi publice.

Protestele femeilor împotriva acestor măsuri, unde rareori se adună mai mult de patruzeci de persoane, au devenit riscante. Multe dintre acestea au fost arestate, iar jurnaliștilor li se pun piedici atunci când vor să acopere aceste proteste.

Organizația Națiunilor Unite este „profund îngrijorată”, a declarat marți Ramiz Alakbarov, reprezentantul special adjunct al șefului ONU pentru Afganistan.

„Educația este un drept fundamental al omului. O ușă închisă către educația femeilor este o ușă închisă către viitorul Afganistanului”, a scris el pe Twitter.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24