Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prea multe locuri goale la masa de Crăciun, în Ucraina - și e bine să nu uităm asta

o_femeie_in_varsta_se_afla_intr-un_scaun_cu_rotile._ea_a_fost_evacuata_din_irpin_la_periferia_kiev_ucraina._fotografie_realizata_de_vadim_ghirda_pe_8_martie_2022._.jpg

O femeie în vârsta se afla într-un scaun cu rotile. Ea a fost evacuata din Irpin, la periferia Kiev, Ucraina. Fotografie realizata de Vadim Ghirda pe 8 martie 2022.
O femeie în vârsta într-un scaun cu rotile, evacuata din Irpin, Ucraina.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Vadim Ghirda

Se apropie un Crăciun trist pentru ucrainenii care au rămas în frig și întuneric, din cauza bombardamentelor rusești. Un Crăciun încă și mai trist pentru cei care și-au pierdut pe cineva drag în timpul războiului.

Crăciunul este o sărbătoare sinonimă cu căldura, reuniunea de familie și lumina. Dar Crăciunul acesta va fi categoric diferit în Ucraina, câtă vreme războiul lansat de Rusia pe 24 februarie continuă.

Săptămânalul polonez Wprost, preluat de Courrier International,  dedică coperta ediției din 19 decembrie acestor sărbători de sfârșit de an, atât de speciale în Ucraina, și face ecoul suferinței unei țări întregi.

Vedem, pe copertă, pe o parte, o mamă care ia o cină sobră împreună cu doi copii, în fața unui brad de Crăciun. De cealaltă parte a mesei, soldații mănâncă supă și un sandviș într-un șanț.

„Te plângi de sărbători? Unele sunt mult mai demne de milă", amintește un scurt editorial semnat de redactorul-șef.

„Încearcă să te plângi de inflație unui soldat rănit de lângă Bakhmut care strigă de pe targă că nu vrea să moară pentru că soția lui este însărcinată", continuă jurnalistul, care îi invită pe polonezi să privească în perspectivă.

„Nopțile din Ucraina nu sunt nici dulci, nici sfinte, ci tocmai opusul celebrului colind de Crăciun", notează un alt articol al revistei. „Ucrainenii vor trăi Crăciunul la temperaturi de îngheț, cu vuietul rachetelor și sunetul focurilor de armă în fundal", continuă autorul.

El adaugă faptul că muți ucraineni îndoliați trebuie să traverseze experiența tăcerii.

La fel ca Elizaveta, o ucraineancă aflată acum în Polonia și care și-a pierdut soțul pe front în aprilie anul trecut, când fiica lor avea câteva luni.

 „L-am văzut pe Vlad în sicriu când mi-am luat rămas bun de la el. [...] Mi-a fost atât de dor de el, încât am vrut să mă întind în sicriul alături de el", a spune ucraineanca pentru Wprost.

Pentru Elizaveta, sărbătorile de sfârșit de an erau până acum puse sub semnul familiei:

„În ajunul Crăciunului mergeam la părinții sau la bunicii lui Vlad. Dar nu mai am inima să sărbătoresc Crăciunul anul acesta", continuă ea, întristată că nu a reușit „să creeze o atmosferă de Crăciun" fiicei sale.

Anul acesta, în casa Elizavetei, precum și în multe alte apartamente ucrainene, vor fi scaune goale la masa de Crăciun

Și asta – precizează publicația poloneză -  „nu are nicio legătură cu tradiția din Polonia, unde se păstrează un loc liber la masa din Ajunul Crăciunului pentru străinul care ar veni să bată la uşă".

„Va fi un Crăciun greu pentru ucrainenii care au pierdut persoane dragi în război", a confirmă și un psihoterapeut ucrainean. „Unii vor ignora festivitățile tradiționale. Dacă nu te simți în stare, nu are rost să mimezi bucuria".

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 decembrie 2022