Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Teniță (REPER) la RFI: Legea pensiilor speciale are două erori majore

catalin_tenita_lege_pensii_speciale_erori_majore.jpg

Cătălin Teniță critică legea pensiilor speciale
Cătălin Teniță critică legea pensiilor speciale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Majoritatea parlamentară poate trece cu tancul peste dezbaterile asupra legii pensiilor speciale, declară la RFI deputatul Cătălin Teniță (REPER). El remarcă pe de altă parte că proiectul nu este asumat de premierul Nicolae Ciucă.

Cătălin Teniță critică legea pensiilor speciale: ”Documentul are două erori majore. Prima este că nu este un document asumat, adică este o reformă majoră, care va afecta niște sute de mii de persoane, de pensionari actuali și de pensionari viitori și acest document ar fi trebuit să fie asumat și prezentat de primul-ministru Ciucă. Domnul prim-ministru nici măcar nu a vorbit în cel mai mic discurs despre acest document. Deci până la urmă, asta este foarte discutabil, acest mod de a face politică. Al doilea lucru esențial este că reforma din PNRR și așteptarea generală a populației este ca aceste pensii să devină cel puțin de acum încolo bazate pe principiul contributivității (...). Or chestia aceasta nu se întâmplă și practic bugetele instituțiilor vor fi în continuare împovărate de aceste sume practic scoase din pălărie an de an”.

Deputatul se așteaptă ca dezbaterile din Parlament pe legea pensiilor speciale să fie de formă: ”Mă aștept să fie o serie de dezbateri, evident, noi ca Opoziție, vom încerca să îmbunătățim acest proiect într-o serie de puncte și cele legate de vârsta de pensionare, cele legate de criteriile de acordare a pensiilor, de modul de calculare, ați văzut că este un mod absolut discutabil acela cu alegeți 12 salarii din cele mai bune. Vor fi o grămadă de amendamente, dar pe de altă parte, trebuie să spunem foarte clar, în Parlament, majoritatea actuală are un număr enorm de mare de parlamentari, probabil spre 65%, spre 70%, dacă luăm și minoritățile naționale și atunci în mod esențial ei pot să treacă cu tancul și fac chestiunea asta de foarte multe ori. Practic, de foarte multe ori, în comisii, efectiv închid discuția și spun hai să respingem toate amendamentele in corpore, dacă nu au chef de o discuție profundă pe fond”.

 

Augustin Zegrean la RFI: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților, imposibilă constituțional

 

Elena Calistru: Proiectul pensiilor speciale mimează îndeplinirea unui jalon din PNRR

 

Cătălin Teniță spune că ”ar trebui să stabilim că vârsta de pensionare a cetățenilor acestei țări nu poate să fie atât de disproporționată, nu putem să avem niște oameni speciali care se pensionează la 45 de ani și niște oameni normali care se pensionează la 65 de ani. De ce? Pentru că asta în mod esențial înseamnă că cei din prima categorie sunt în pensie de vreo patru-cinci ori mai mult decât ceilalți, dacă ne raportăm la durata medie de viață în România. Deci practic, ar trebui să avem o vârstă relativ unitară, undeva în jurul lui 60-65 de ani (...). A doua chestiune este aceasta legată de contributivitate. Ce înseamnă chestia asta? Noi când cotizăm la pensie, cotizăm cu niște sume din fiecare salariu, oamenii normali, oamenii din mediul privat, bugetarii normali, toată lumea contribuie în felul ăsta. Or ceilalți, titularii de pensii speciale, nu contribuie în felul ăsta. Practic, la ei, în fiecare an, instituția de unde au provenit setează în bugetul instituției o sumă care se duce la pensii, ceea ce generează împovărare și lipsă de previzibilitate (...). A treia chestiune este cea legată de cuantum. Nu putem avea o pensie a unui medic militar de patru ori mai mare decât pensia unui medic din zona civilă. Nu putem să avem pensia unui general de cinci ori mai mare decât pensia unui director de liceu sau rector de universitate. Deci cumva, trebuie să avem un echilibru între pensiile speciale și pensiile normale, din zona civilă”.

 
Cătălin Teniță, despre legea pensiilor speciale