
Politică
Marea Britanie, retrospectiva 2022: anul cu doi monarhi și trei prim miniștri
elisabeta_charles_boris_liz_rishi.jpg

La sfârșitul anului 2021 o majoritate a britanicilor chestionați într-un sondaj de opinie preziceau că Boris Johnson nu va mai fi prim ministru până la sfârșitul lui 2022 și că Regina Elisabeta a II-a va continua pe tron.
Britanicii au nimerit-o la prima întrebare nu și la a doua. Nu numai că regina a murit după 70 de ani de domnie, fiind urmată de fiul ei Charles, dar premierul Johnson a fost nevoit să demisioneze, fiind urmat nu de unul, ci de doi prim miniștri, Liz Truss și Rishi Sunak, într-un interval de doar 111 zile.
Anul a început prost pentru premierul Johnson care chiar din ianuarie a fost confruntat cu cereri de demisie după dezvăluirile din presă că participase la petreceri la reședința sa oficială de la numărul 10, Downing Street, în perioada carantinelor naționale.
Presiunea asupra sa a crescut după ce ancheta independentă condusă de Sue Gray, un înalt funcționar public, a ajuns la concluzia unor “grave eșecuri ale conducerii”, iar în aprilie Johnson a devenit primul prim ministru britanic vinovat de încălcarea legii în cursul mandatului său atunci când în urma anchetei Poliției Metropolitane a Londrei a fost găsit vinovat și amendat pentru încălcarea restricțiilor Covid impuse de propriul său guvern și pe care zeci de milioane de britanici le-au respectat pe timpul pandemiei.
În aceeași lună Camera Comunelor a înființat o comisie de anchetă care să stabilească dacă premierul Johnson a indus în eroare cu bună știință parlamentul atunci când a afirmat în plen că nu și-a dat seama că încalcă legea privind restricțiile prin participarea la o petrecere.
După rezultatele slabe ale Partidului Conservator condus de premierul Johnson în alegerile din mai deputații săi au declanșat un vot de neîncredere și pe 6 iunie el a supraviețuit în postul de lider. Dar, la începutul lunii iulie răbdarea parlamentarilor a ajuns la sfârșit când s-a aflat că premierul Johnson a promovat cu bună știință într-o funcție importantă un deputat acuzat de molestare sexuală.
Johnson și Truss out, Rishi in
A urmat un val de demisii din funcții guvernamentale ale deputaților și lorzilor Conservatori și pe 6 iulie premierul Johnson și-a înaintat demisia din funcție de lider al partidului de guvernământ.

În următoarele două luni a urmat alegerea noului lider, între ministra de externe Liz Truss și fostul ministru al finanțelor, Rishi Sunak, iar membrii Partidului Conservator, în număr de 160.000, au ales-o pe Truss, care a fost numită în funcția de prim ministru de regina Elisabeta pe 6 septembrie, cu numai două zile înaintea decesului ei.
Prim ministra Truss avea să supraviețuiască doar 45 de zile în funcție, după decizia dezastruoasă luată împreună cu noul ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, de a anunța intenția de reduceri ale impozitului pe venit și profit de 45 de miliarde de lire sterline finanțate prin majorarea împrumuturilor de stat care au dus la o majorare bruscă a ratei dobânzilor și la o prăbușire a cursului ratei lirei sterline în raportul cu dolarul la 1,03 – cel mai jos nivel din istorie.
De data aceasta deputații Conservatori au fost mult mai expeditivi și Truss a demisionat din funcția de lider și apoi de prim ministru, fiind înlocuită pe 25 octombrie de singurul candidat la succesiunea ei, învinsul din septembrie, Rishi Sunak, al 57-lea prim ministru britanic și primul șef al guvernului provenit dintr-o minoritate etnică.
Succesiune la tron
Anul 2022 a fost cel în care s-a încheiat domnia de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a, decedată pe 8 septembrie după un declin lent al sănătății sale. În luna februarie ea s-a îmbolnăvit de Covid și a apărut tot mai rar în public. Ultima ei apariție a fost în iunie, când a salutat publicul din balconul de la Palatul Buckingham cu prilejul aniversării oficiale a celor șapte decenii de domnie.

Tot mai multe dintre atribuțiile sale au fost preluate de prințul moștenitor Charles, care în mai a rostit pentru prima oară discursul tronului la deschiderea sesiunii parlamentare, iar pe 8 septembrie a devenit rege la vârsta de 73 de ani. În mesajul televizat de Crăciun, Regele Charles al III-lea a adus un omagiu predecesoarei și mamei sale, o suverană respectată și admirată nu doar în Regatul Unit, dar și în întreaga lume.
Altfel, 2022 a fost anul în care Regatul Unit a fost afectat ca întreg restul omenirii de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin scumpirea brutală a prețurilor la energie, dar și contribuind la sprijinirea forțelor armate ucrainene și primirea a mii de refugiați ucraineni pe teritoriul său.