Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


250 de milioane de cazuri de COVID în China | Xi Jinping face apel la protejarea vieții oamenilor

china_covid.jpg

Sursa imaginii: 
NICOLAS ASFOURI / AFP via rfi.fr

Președintele chinez Xi Jinping a cerut, luni, măsuri pentru a „proteja în mod eficient viețile oamenilor”, în contextul în care țara sa se confruntă cu o epidemie de infecții cu Covid-19, potrivit televiziunii de stat, relatează cotidianul Le Figaro.

Acesta este primul comentariu public al omului forte de la Beijing de când a renunțat la începutul lunii decembrie la măsurile stricte împotriva Covid, care erau în vigoare din 2020. La trei ani de la apariția primelor cazuri de coronavirus la Wuhan (centru), țara se confruntă acum cu o explozie de cazuri.

Multe spitale sunt copleșite, farmaciile raportează penurii de medicamente pentru febră, în timp ce multe crematorii intervievate de AFP au raportat un aflux neobișnuit de mare de cadavre pentru incinerare. „Prevenirea și controlul Covid-19 în China se confruntă cu o nouă situație și cu noi sarcini”, a declarat Xi Jinping, citat de televiziunea de stat CCTV, transmite Le Figaro.

„Trebuie să desfășurăm o campanie patriotică de sănătate mai concentrată […] și să construim un bastion puternic împotriva epidemiei”, a adăugat Xi Jinping, fără a da detalii. China a anunțat oficial doar șase decese cauzate de Covid.

O copie a ceea ce se presupune că ar fi o notă de informare a Comisiei Naționale de Sănătate din China (NHC) a ajuns, pe 23 decembrie, pe rețelele sociale chineze, iar apoi, în posesia publicațiilor Bloomberg și Financial Times. Conform documentului, care ar fi fost prezentat miercuri în timpul unei reuniuni interne a NHC, circa 18% din cei 1,4 miliarde de oameni din China s-au infectat cu coronavirus în primele 20 de zile ale lunii decembrie, scrie CNN. Autenticitatea documentului nu a putut fi verificată și NHC nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Dacă datele sunt corecte, cele aproape 250 de milioane de cazuri de COVID reprezintă cel mai mare focar de infecție cu care se confruntă lumea în cei 3 ani de pandemie. Focarul a apărut în condițiile în care autoritățile chineze au renunțat brusc, după aproape 3 ani, la politica dură „Zero COVID”, pe fondul nemulțumirii din societate care a dus la proteste fără precedent.