Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antony Blinken avertizează asupra interdicţiei impuse de talibani femeilor de a lucra în ONG-uri

femei_afganistan.jpg

Femei afgane protestând împotriva regimului taliban la Herat, Afganistan, 2 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Mohsen Karimi, AFP via France24

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat sâmbătă cu privire la consecinţele devastatoare pentru Afganistan ale deciziei regimului taliban de la Kabul, care a interzis femeilor să lucreze în ONG-uri.

„Sunt foarte îngrijorat de interzicerea talibanilor pentru femei de a distribui ajutoare umanitare vitale pentru milioane de persoane în Afganistan”, a scris Antony Blinken pe Twitter.”Această decizie poate fi devastatoare pentru poporul afgan”, a transmis şeful diplomaţiei americane pe Twitter.


Sursa imaginii: 
Twitter/Antony Blinken

Ministerul afgan al Economiei a ordonat tuturor organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine. Motivul invocat a fost nerespectarea regulilor cu privire la purtarea hijabului, vălul pe care femeile sunt obligate să îl poarte în public. În cazul nerespectării acestui ordin, licenţa ONG-urilor va fi retrasă.

Femeile şi fetele afgane au fost în mare parte excluse din viaţa publică după ce talibanii au preluat puterea în august 2021. În pofida promisiunilor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului, care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001).