Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina cere excluderea Rusiei din ONU

united-nations-g79f471954_1920.jpg

Biroul Națiunilor Unite de la Viena
Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei trupelor ruse, o cerere cu şanse reduse de succes, Moscova având drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP.

„Ucraina cere statelor membre ale ONU (…) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU”, a transmis Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări. Aceste „trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale”, transmite Kievul . 

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu este "nelegitimă”.