Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu la RFI: Proiectul pensiilor speciale e o cosmetizare, poate fi chiar mai avantajos pentru unii

Anca Dragu ASF Euroins.jpg

Anca Dragu critică ASF în cazul Euroins: Nu și-a făcut treaba
Anca Dragu critică ASF în cazul Euroins: Nu și-a făcut treaba
Sursa imaginii: 
Facebook/Anca Dragu

Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond, declară la RFI senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în Guvernul tehnocrat. Ea spune că pensiile trebuie plătite ”în funcție de cât a contribuit fiecare”.

Guvernul a prezentat un proiect de lege ce reglementează pensiile speciale. Documentul este criticat de unele asociații ale magistraților. Rezolvarea problemei pensiilor speciale este obligație în PNRR.

Anca Dragu critică proiectul pensiilor speciale: ”Proiectul de lege nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale. Această reformă a pensiilor speciale nu este numai un angajament în PNRR, ci este o datorie morală față de români, pentru că nu este normal să ai pensii date din burtă, de până la 50.000 de lei pe lună, știți că cea mai mare pensie în România este de 50.359 de lei, conform datelor de la Guvern în luna octombrie și alte pensii, peste un milion de pensii undeva sub 2.000 de lei, aproape de un milion și jumătate de pensii. Proiectul nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale, este o cosmetizare pe ici-pe colo la condițiile în care se acordă aceste pensii”.

Senatoarea USR atrage atenția că proiectul de lege ar putea fi chiar mai avantajos pentru unele categorii de pensionari speciali: ”Chiar ar putea fi mai avantajos pentru multe categorii de pensionari cu acest regim de pensii speciale, pentru că pot fi alese 12 luni consecutive cele mai bine plătite dintr-o perioadă mai lungă, din mai mulți ani. Până acum, se lua ultimul an. Și atunci, știm bine că există aceste salarii de merit care se pot acorda și dacă cineva a avut, să zicem, acum cinci ani salariu de merit care a însemnat cel puțin 30% mai mult la salariu, poate prin acest proiect de lege să nu se mai raporteze, dacă iese la pensie, la salariul din 2022, ci la acest venit crescut prin salariul de merit de acum cinci ani, să zicem”.

 

Augustin Zegrean la RFI: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților, imposibilă constituțional

 

Cătălin Teniță (REPER) la RFI: Legea pensiilor speciale are două erori majore

 

Anca Dragu subliniază că ”ideea este foarte simplă: pensiile trebuie să fie plătite în funcție de cât a contribuit fiecare, de acest regim al contributivității și asta s-a angajat Guvernul că face în cadrul acestor reforme, prin care economia românească să devină una mai rezistentă, rezilientă, în fața șocurilor, a crizelor”.