Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu: Guvernul va umbla cu siguranță la niște taxe și impozite în 2023

anca_dragu_guvern_taxe_impozite.jpg

Guvernul va majora taxe și impozite, la jumătatea anului 2023, estimează Anca Dragu
Guvernul va majora taxe și impozite, la jumătatea anului 2023, estimează Anca Dragu
Sursa imaginii: 
gov.ro

Bugetul de stat pe 2023 pornește cu stângul, declară la RFI senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în Guvernul tehnocrat. Ea crede că Executivul va majora anul viitor unele taxe și impozite.

Bugetul pe 2023 a fost adoptat de Parlament la jumătatea acestei luni. Documentul prevede un deficit bugetar de 4,4% anul viitor, o creștere economică de aproape trei procente și o inflație de 9,6%.

Anca Dragu e de părere că bugetul pe 2023 ”arată foarte optimist și atunci când faci bugetul unei țări, nu iei în considerare cea mai optimistă variantă de prognoză economică. Deci pornește cumva cu stângul, după evaluarea mea de macroeconomist. Desigur, inflația este subestimată (...), asta înseamnă că Guvernul a considerat că va începe un proces de reducere accelerată a inflației, care știm bine că a ajuns aproape de 17%. Apoi, creșterea economică, mai ales cea nominală, pare puțin cam mare”.

Senatoarea USR se așteaptă ca Executivul să majoreze unele taxe și impozite în 2023: ”Cu siguranță că vor umbla la niște taxe și impozite. De altfel, au făcut-o și în iulie 2022, au modificat Codul Fiscal și au crescut taxe și impozite chiar de la 1 august, împotriva oricărei bune practici și au supraimpozitat munca, știți bine povestea cu supraimpozitarea contractelor de muncă part-time (...). Deci da, se poate să vedem creșteri. Deja, de la 1 ianuarie 2023, vor crește alte impozite și taxe, urmare a acestei modificări de Cod Fiscal din iulie 2022, dar și pe parcursul anului vom vedea probabil ceva modificări, creșteri de taxe, probabil se vor uita la taxele locale, pe care și le-au dorit crescute, impozitele locale, pe proprietate și pentru că a fost atunci o presiune mediatică, au dat înapoi. Da, se poate să vedem și creșteri de taxe și impozite în 2023, undeva la jumătatea anului”.