
Politică
Rusia dă un ultimatum Ucrainei
lavrov.jpg

Ultimatumul lansat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov vine la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că este deschis la discuţii. Seful diplomatiei de la Moscova a completat pentru agentia TASS că, în ceea ce privește durata conflictului, „mingea este în terenul regimului ucrainean și a Washingtonului, aflat în spatele acestuia".
Însă Kievul şi aliaţii săi occidentali au respins oferta liderului de la Kremlin de a discuta, în condițiile în care soldații lui Putin atacă masiv oraşele ucrainene cu rachete, iar Moscova continuă să ceară ca Kievul să recunoască faptul că a cucerit o cincime din ţară. Ucraina a reacționat spunînd că va lupta până când Rusia se va retrage.
Între timp , războiul se află în cea de-a 11-a lună, marcată de multe eşecuri ruşinoase ale Rusiei pe câmpul de luptă şi de succesul Ucrainei în apărarea celei mai mari părţi a teritoriului său. Potrivit evaluarilor militarilor britanici, în ultimele 48 de ore, luptele au rămas concentrate în jurul sectorului Bakhmut din regiunea Donețk și în apropiere de Svatove, în Lugansk. Rusia continuă să inițieze frecvent atacuri la scară mică în aceste zone.
Armata rusă pregăteşte o operaţiune de ”evacuare” forţată şi ”urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei. Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.
În ceea ce privește summitul pentru pace, propus de Ucraina pentru sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat pentru Associated Press că Rusia ar putea fi invitată la un astfel de summit doar dacă țara se confruntă mai întâi cu un tribunal pentru crime de război.