Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anul politic 2023 | Andrei Țăranu: Cu hâr, cu mâr, PSD și PNL vor rămâne în coaliție

Falca rocada guvernare protocol.jpg

Nicolae Ciucă îi va preda, teoretic, lui Marcel Ciolacu mandatul de premier, în luna mai
Nicolae Ciucă îi va preda, teoretic, lui Marcel Ciolacu mandatul de premier, în luna mai
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Înțepăturile dintre PSD și PNL vor continua în 2023, însă cele două partide vor rămâne cel mai probabil împreună la putere. Estimarea îi aparține politologului Andrei Țăranu, care se așteaptă ca social-democrații să preia funcția de premier în luna mai, așa cum e prevăzut în acordul coaliției.

Andrei Țăranu spune la RFI cum va arăta anul politic 2023: ”Probabil că aceste înțepături vor continua pe parcursul anului 2023, cel puțin până în mai și după asta, dacă se va produce schimbarea, înțepăturile vor crește ca intensitate, de data asta din partea PNL-ului înspre PSD. Așa cum par lucrurile în acest moment, cel mai probabil, ambele partide mari, PNL și PSD și fără discuție și UDMR vor continua să rămână la guvernare pentru perioada 2023-sfârșitul anului 2024 și asta pentru că nici unul dintre cele două partide nu pare a fi dispus să părăsească guvernarea și să intre într-o opoziție în care nu prea știe ce să facă, nu prea are suficient de multe resurse încât să poată duce o campanie pe cont propriu și atunci probabil că cu hâr, cu mâr, vor continua să stea până la sfârșitul lui 2024 în aceeași coaliție”.

Va prelua PSD funcția de premier de la PNL, în luna mai? Politologul declară că ”există și posibilitatea să negocieze, să-l lase pe domnul Ciucă în continuare, dar cel mai probabil, după toate aparențele, vor face switch-ul și asta pentru că PNL-ul a înțeles în sfârșit că dacă are un moment de scădere, acum este fără discuție pe un platou, este stabilizat, dar scăderea pe care a avut-o, deși și PSD-ul era la guvernare era pentru că aveau prim-ministrul și senzația tuturor este că PNL-ul este vioara întâi în această guvernare. Cum PSD-ul și-a construit o narațiune legată de asistența socială, de mărirea pensiilor, de intervenție în diverse elemente, inclusiv cele energetice, a dat senzația că cel care se opune, deși nu totdeauna a fost așa, a fost PNL-ul. Din acest motiv probabil că o parte dintre peneliști și-ar dori să nu mai aibă primul-ministru și să aibă un potențial de creștere sau un potențial de critică la adresa PSD-ului. Pe de altă parte, însă, nu cred că vor să plece de la guvernare, pentru că toți banii pentru primari, pentru președinții de CJ, PNRR-ul, fondurile de coeziune sunt la nivelul guvernării, sunt niște bani care vor face imagine în 2024. Ăsta e motivul pentru care nimeni nu vrea să părăsească guvernarea”.

 
Andrei Țăranu, despre anul politic 2023