Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri de pace Rusia-Ucraina? ”Trebuie mai întâi ca o parte să înceapă real să piardă pe teren”

Negocieri pace Rusia Ucraina Leonard Orban.jpg

Leonard Orban: Speranțele privind o negociere de pace în Ucraina sunt extrem de limitate
Leonard Orban: Speranțele privind o negociere de pace în Ucraina sunt extrem de limitate
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Ce șanse reale există pentru ca Ucraina și Rusia să poarte negocieri de pace? Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, dă un ultimatum Ucrainei și-i cere să cedeze teritoriile ocupate de armata lui Vladimir Putin. De partea sa, șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, vrea negocieri de pace sub egida ONU, până în luna februarie, dar cere mai întâi judecarea Kremlinului pentru crime de război.

Fostul consilier prezidențial Leonard Orban spune la RFI în ce condiții se poate ajunge la negocieri de pace între Rusia și Ucraina: ”Speranțele în ceea ce privește o negociere referitoare la pacea în Ucraina sunt extrem de limitate. Haideți să ne referim la narativul promovat de autoritățile din Federația Rusă. Și președintele Putin a insistat că e dispus pentru negocieri pentru pace, dar nu dorește deloc partea ucraineană. Părerea mea e că se construiește un narativ destinat atât consumului intern, adică pentru populația rusă, cât și în exterior, nu pentru Occident, ci pentru restul lumii, prin care să se arate că Rusia e dispusă să facă pace, e dispusă să oprească războiul, dar evident, numai în anumite condiții”.

Ce ar fi de negociat? Fostul comisar european precizează că ”într-o negociere, întotdeauna se pleacă de la poziții maximale, urmând să existe o anumită flexibilitate în timpul acestor negocieri și fiecare parte să cedeze. Numai că din punctul meu de vedere, este imposibil în momentul de față ca vreuna dintre părți să cedeze, nici Federația Rusă, care este clar că are tot interesul să continue războiul, să ocupe cât mai mult din teritoriul Ucrainei, dacă se poate chiar totul și pe de altă parte, nici Ucraina, care este hotărâtă să-și apere întreg teritoriul și să-și recupereze teritoriul pierdut”.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca Ucraina și Rusia să se așeze la masa negocierilor? Leonard Orban spune că ”e clar că nu suntem în poziția aia nici din punct de vedere militar, dar nici din punct de vedere politic. Cred că lucrurile în primul rând vor trebui să se întâmple la nivel militar, deci o parte să înceapă real să piardă, să piardă consistent și atunci probabil vom vedea un început de negocieri. De altfel, cred că negocierile se poartă permanent, dar nu neapărat negocieri cu ținta clară pentru a obține pacea în Ucraina. Deci în primul rând, situația militară va fi cea care ar putea conduce la soluții de pace”.

 
Leonard Orban, despre eventuale negocieri de pace între Rusia și Ucraina