Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din ianuarie China renunță la carantina obligatorie la intrarea în țară

politisti_si_manifestanti_care_protesteaza_impotriva_masurilor_sanitare_la_shanghai_china_27_noiembrie_2022.

Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS

China urmează să pună capăt - la 8 ianuarie - carantinei obligatorii la intrarea în ţară. Măsura vine după ridicarea, la începutul lui decembrie, a majorităţii măsurilor anticovid, aflate în vigoare din 2020. Eliminarea restricțiilor s-a produs în urma unor manifestaţii împotriva politicii ”zero covid” a Partidului Comunist Chinez.

 Mai multe studii occidentale estimează însă că această ridicare a interdicțiilor ar putea duce la moartea a aproximativ un milion de persoane în următoarele luni.

Începând din ianuarie, numai un singur test negativ,  nu mai vechi de 48 de ore, urmează să fie cerut la intrarea pe teritoriul chinez.

Decizia de a aboli carantina la sosire marchează sfârșitul politicii stricte a Chinei de „zero Covid”. Aceasta a însemnat teste pe scară largă, închideri neanunțate și carantine obligatorii de lungă durată, care au perturbat a doua economie ca mărime din lume.

Reedresarea  va fi „treptată”, deoarece legăturile aeriene internaționale cu China au fost reduse drastic în ultimii trei ani. Plus că avertizările specialiștilor medicali, indică nenumărate inevitabile decese în urma ridicării restricțiilor.

Decizia Beijingului vine într-un moment în care cea mai populată țară din lume se confruntă cu o creștere a numărului de infecții, exact de când a renunțat la majoritatea restricțiilor sanitare la începutul lunii decembrie. Revenirea epidemiei a dus la temeri legate de mortalitatea ridicată în rândul persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile și mai puțin vaccinate.

Totuși, mulți chinezi au reacționat cu entuziasm la apropiata încheiere a restricțiilor, care au ținut țara lor izolată de lumea exterioară începând cu martie 2020 și au început să-și rezerve zboruri în străinătate, o informație confirmată chiar de presa de stat. Macao, Hong Kong, Japonia, Thailanda și Coreea de Sud se numără printre cele mai populare destinații.