
Politică
Ce este ETIAS și cum îi afectează pe moldoveni? Precizările MAEIE privind aplicarea sistemului european
vama.jpg

”La fel cum știm să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă - trebuie să avem grijă și de igiena noastră informațională. Niciodată nu trebuie să ne lăsăm vrăjiți de titluri. Întotdeauna - verificăm sursa, citim toată știrea, căutăm dovezile. Nu este nici breaking news, nici o conspirație împotriva moldovenilor, nici măcar nu este vorba despre vize. Este un sistem electronic care deja există și în alte state ca SUA, Canada sau Australia”, a precizat purtătorul de cuvânt al Externelor de la Chișinău, Daniel Vodă.
Așadar, ETIAS presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.
Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani, va costa 7 euro și va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie. În prezent, UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.
”Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS”.
”La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română”, conchide purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, Daniel Vodă.