Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou atac masiv asupra Ucrainei. 120 de rachete au fost trase din avioane și de pe mare

În urma atacurilor asupra clădirilor civile din Ucraina, grupurile pentru drepturile omului au cerut oficialilor francezi să modifice legislația privind crimele împotriva umanității săvârșite în străinătate.

Fotografie aeriană în care se observă o zonă rezidențială distrusă din Irpin, la nord-vest de Kiev, Ucraina, la 24 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Genya Savilov/AFP via RFI

Ucraina este lovita din nou cu sălbăticie. 120 de rachete de croazieră au fost lansate de pe mare și din aer asupra mai multor orașe, inclusiv capitala Kiev. Aproape tot orasul Lvov, în vestul țării, a fost lăsat fără curent în urma atacului.

 

Sirene de alertă aeriană au răsunat astăzi în întreaga Ucraină, iar autoritatile i-au îndemnat pe civili să se adăpostească şi au anunţat că apărarea antiaeriană a intrat în acţiune. 16 rachete rusesti au fost distruse deasupra capitalei de apărarea antiaeriană.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţă că ruşii au lansat peste 120 de rachete din avioane si de pe marea Neagra, vizând populaţia şi infrastructuri civile, relatează BBC. Cel puţin trei persoane - inclusiv o fată în vârstă de 14 ani - au fost internate la spital în urma unor explozii la Kiev, a anunţat primarul capitalei Vitali Kliciko. Explozii au avut loc şi la Harkov, Odesa, Liov şi Jitomîr.

Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că Rusia atacă din ”diverse direcţii cu rachete”, dar şi cu drone kamikaze.

Primarul Liovului a anunţat că 90% din oraş a rămas fără curent iar primarul Kievului  a avertizat că ar putea avea loc noi întreruperi ale alimentării cu apa și curent în capitală.

Zeci de atacuri ruseşti au vizat intensiv Ucraina în ultimele săptămâni, cauzând întreruperi repetate ale alimentării cu electricitate în întreaga ţară.

Moscova neagă în mod repetat că vizează civili în atacurile sale cu rachetă, însă preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut recent că armata rusă atacă instalaţii energetice ucrainene.

În urma acestei recunoaşteri, lideri străini, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron, au denunţat vizarea acestor facilități  drept crime de război.

Şeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. O afirmație similară făcuseră și analiştii de la Institutul American pentru Studiul Războiului, care se referiseră însă doar la zona Bahmut.