Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Armenia acuză Rusia că o forțează la concesii în fața Azerbaidjanului

ministru_armenia.jpeg

Ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan
Sursa imaginii: 
Ministerul de Externe al Armeniei / mfa.am

Revista presei Europa Plus:

- Ministrul armean de externe și-a anulat recent o vizită programată la Moscova. În opinia analiștilor politici din Armenia este vorba de un semnal de protest al Erevanului față de modul agresiv în care Azerbaidjanul încearcă să smulgă concesii privind Nagorno Karabah. Rusia nu numai că nu mediază conflictul, dar ar avea aceeași atitudine, încercând să forțeze Armenia la concesii pentru a avea pace în Caucaz cât timp se luptă în Ucraina.

- Între timp, miniștrii apărării și șefii serviciilor secrete din Rusia, Turcia și Siria s-au întâlnit la Moscova. Scopul vizitei? Criza siriană, problema refugiaților și lupta comună împotriva organizațiilor teroriste din Siria.

„Artsakh se află în centrul conflictului de interese geopolitice, iar Baku vrea să smulgă concesii în acest context,” este un titlu din www.azatutyun.am, site-ul Europa Liberă în limba armeană, care citează opiniile politologului Tigran Grigorian.

Erevanul nu este pregătit să negocieze sub presiunea evidentă din partea Azerbaidjanului, acesta fiind și  motivul anulării vizitei la Moscova a ministrului armean de externe, Ararat Mirzoyan: „există o percepție în Erevan că nu numai Azerbaidjanul, ci și Rusia încearcă să impună soluții în forță Armeniei.”

Politologul crede că există posibilitatea ca operațiunile militare să se reia în Nagorno-Karabah și la granița armeano-azerbaidjană în următoarele luni.

Potrivit comentatorului politic Hakob Badalian, Nagorno Karabah „se află astăzi în centrul conflictului de interese geopolitice, iar acesta este motivul pentru care apelurile comunității internaționale pentru Azerbaidjan de a deschide coridorul Lachin nu sunt urmate de acțiuni concrete care să responsabilizeze Baku.”

Lachin este un drum de munte care leagă Armenia și enclava Nagorno-Karabah, blocat de așa numite proteste ale activiștilor de mediu azeri.

 

Reuniune turco-ruso-siriană la Moscova

„Capitala Rusiei, Moscova, a găzduit miercuri (28 dec, n.r.) o întâlnire între miniștrii apărării din Turcia, Rusia și Siria, precum și șefii serviciilor de informații din cele trei țări,” relatează agenția turcă Andalou citând un comunicat de presă de la Ministerul turc al Apărării.

„Întâlnirea turco-ruso-siriană de la Moscova s-a concentrat pe criza siriană, problema refugiaților și lupta comună împotriva organizațiilor teroriste din Siria.”

„În cadrul întâlnirii (...) s-a convenit continuarea întâlnirilor tripartite pentru a asigura și menține stabilitatea în Siria și în regiune,” precizează agenția Andalou citând comunicatul oficial.

 

Câștigul Kazahstanului cât a deținut șefia CSI – 30 mld $ din comerț cu țările membre

Portalul www.akorda.kz scrie despre participarea președintelui Kassym-Jomart Tokayev la recenta reuniune informală a șefilor statelor membre CSI.

„În discursul său, Kassym-Jomart Tokayev a remarcat că întâlnirile șefilor de stat de la Sankt Petersburg oferă o bună oportunitate de a face schimb de opinii asupra problemelor de actualitate ale cooperării în cadrul CSI și de a defini sarcinile pentru viitor.”

„Președintele a subliniat că, în cadrul președinției sale a CSI, Kazahstanul a luat o serie de măsuri specifice pentru a consolida potențialul Comunității.”

„Pe parcursul anului au avut loc peste 80 de evenimente majore. Au fost implementate multe inițiative pentru extinderea cooperării economice, menținerea legăturilor umanitare strânse și consolidarea autorității Organizației. Eforturile noastre comune sunt reflectate în documentele adoptate în urma rezultatelor Summit-ului de la Astana din octombrie.

Pe parcursul anului s-a acordat o atenție deosebită, în primul rând, implementării sarcinilor strategiei de dezvoltare economică a CSI până în 2030. Toți acești pași au dat roade. Aș dori să remarc cu satisfacție că cifra de afaceri comercială a Kazahstanului cu țările CSI a crescut în perioada ianuarie-octombrie cu 11%, ajungând la aproape 30 de miliarde de dolari, față de aceeași perioadă din 2021. Este un trend bun”, a spus șeful statului.

 

Ce fapte bune au făcut azerii în 2022?

În 2018, 1news.az a lansat pentru prima dată secțiunea „Do Good” și a decis să o facă permanentă. În cadrul acestei cronici, în ajunul Anului Nou, publicația aduce în atenția cititorilor faptele bune realizate în țară pe parcursul anului care a trecut.

„Având în vedere abundența de știri negative care umple internetul în fiecare zi, sperăm că această selecție de fapte nobile pe care le-au făcut compatrioții noștri vă va pune zâmbetul pe buze. Și, de asemenea, - motivația de a le urma exemplul și de a face fapte bune dezinteresate, ajungând la cei care au nevoie. La urma urmei, după cum spune adevărul, dacă vrem să schimbăm lumea, trebuie să începem cu noi înșine!”

Publicația trece în revistă programe pentru copii și bătrâni, dar și pentru animale fără adăpost. Nu în ultimul rând, ziarul azer scrie despre sprijinul oferit de azeri pentru ucraineni.

„Astfel, la începutul evenimentelor militare din Ucraina, azerii și-au oferit masiv ajutorul ucrainenilor. Compatrioții noștri au oferit prietenilor ucraineni, care au suferit în atacul surpriză, adăpost, ajutor cu bilete, sprijin medical și psihologic. A fost încurajator să vedem rețelele de socializare inundate de postări de genul acesta care arată că nu lăsăm pe nimeni să aibă probleme,” încheie publicația azeră.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Anahit Safarian, Armenia

Șura Ata, Turcia

Aiya Kesseikbayeva, Kazahstan

Sona Rustamova, Azerbaidjan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofonie

 
Revista presei Europa Plus din 29 decembrie 2022