Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 | Adrian Wiener: Un test negativ pentru cei care vin din China ar fi o măsură rezonabilă

Covid Adrian Wiener test negativ China.jpg

Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Sursa imaginii: 
Facebook/Adrian Wiener

Ministrul român al Sănătății ar trebui să lanseze îndemnuri la vaccinare anti-Covid, pe fondul situației din China, declară la RFI deputatul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților și medic-coordonator într-un spital Covid, în timpul pandemiei. China se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de Covid-19, după ce a ridicat brusc toate restricțiile interne. Bilanțul zilnic a explodat în urma acestei relaxări, lucru ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale. Statele Unite, Japonia și Italia au anunțat deja că vor cere un test negativ celor care vin din China pe teritoriul lor.

Adrian Wiener spune despre situația Covid-19 în China că ”problema este că această ridicare bruscă, renunțarea la această politică utopică până la urmă de Covid zero a venit pe fondul unei populații care nu a trecut prin boală. Tocmai din cauza acestei politici Covid zero, în China practic nu s-a trecut prin acele valuri cu care am fost obișnuiți în restul lumii, astfel că foarte puțină populație are anticorpii datorați trecerii prin boală. Așadar, nu există imunitate, nu vorbim de imunitate colectivă, nici măcar individuală. Gradul de vaccinare, mai ales în zona populației vulnerabile, de exemplu, la 80 plus este puțin peste 40% și aici vorbim doar de două doze făcute în general cu vaccinul chinezesc, care este mult mai puțin eficient, iar politicile publice din China nu s-au concentrat aproape deloc pe reziliența, pe dezvoltarea, pe pregătirea sistemului de sănătate public pentru ceea ce va urma”.

El atrage atenția că ”acolo, printr-un număr foarte-foarte mare de infectări, au loc și mutații foarte multe ale virusului, recombinări, pot să rezulte și variante de interes sau așa-numitele variante care ne pot preocupa și pe ceilalți ori datorită creșterii virulenței, prin aceste mutații ori datorită creșterii contagiozității, deși cred că e foarte greu de a obține o variantă mai contagioasă decât este acum Omicron, care este foarte-foarte contagioasă”.

 

”Un îndemn la vaccinare anti-Covid ar ajuta”

 

Adrian Wiener crede că ministrul român al Sănătății ar trebui să îndemne populația să se vaccineze anti-Covid: ”Un îndemn al ministrului Sănătății, pe care nu l-am văzut de foarte mult timp ieșind pe tema asta, pentru vaccinarea persoanelor vulnerabile din România (...), aici ar trebui totuși un mesaj fără ambiguitate dinspre Ministerul Sănătății, ceea ce ar ajuta foarte mult”.

Întrebat dacă România ar trebui să ceară un test Covid negativ celor care vin din China, deputatul medic a răspuns: ”Eu cred că ar fi o măsură rezonabilă, da, cred că ar fi o măsură rezonabilă, nu cred că ar reitera discursul acesta împotriva măsurilor medicale excesive, nu cred că e o măsură medicală excesivă. Nu știm exact ce se întâmplă în China și ce variante se pot naște acolo, așa că ar fi bine de făcut anchete epidemiologice pentru cei care vin de acolo, în special care să conțină și testarea. Acolo, practic, este universală infectarea, sunt sute de milioane de cazuri, e foarte puțin probabil ca cineva să nu fi intrat deloc în contact cu o persoană care să aibă virusul, la ora asta, dacă vorbim de întoarcerea din China, la ora asta”.