Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu speră ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030

maia_sandu.png

Maia Sandu după câștigarea alegerilor prezidențiale, Chișinău, 16 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat speranța ca țara sa să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030, potrivit Reuters.

"Dorințele mele sunt foarte ambițioase", a transmis Maia Sandu într-o declarație difuzată de postul public de televiziune Moldova-1. "Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârșitul acestui deceniu", a adăugat Maia Sandu.

UE a acceptat candidatura la aderare a Republicii Moldova în luna iunie, când a acorda acelaşi statut şi Ucrainei. Decizia a fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, care conduce una din cele mai sărace ţări din Europa, tară care se confruntă cu numeroase probleme economice, notează Reuters.

Intrarea în UE implică un proces lung şi complex de aliniere a legislaţiei la cea europeană, dar Dumitru Alaiba, noul ministru al Economiei, a declarat luna aceasta pentru Reuters că elaborează un plan de reforme pe termen lung şi va reduce birocraţia pentru a pune bazele unei economii favorabile afacerilor şi pentru a accelera aderarea la UE.

El a spus că priorităţile sale vor include dereglementarea economiei şi revizuirea unui sistem fiscal greoi care a descurajat investitorii, a permis extinderea corupţiei şi a redus veniturile.

Republica Moldova se străduieşte să îşi scadă dependenţa de gazul rusesc pe măsură ce se confruntă cu întreruperi de curent cauzate parţial de atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Se confruntă, de asemenea, cu proteste faţă de creşterea inflaţiei.

Compania de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunţat miercuri un acord cu Nuclearelectrica din România, pentru furnizarea de energie electrică, care să acopere 80% din canitatea anticipată ca deficientă în ianuarie 2023.