Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Christine Lagarde: Aderarea Croației la zona Euro dovedește că moneda unică este în continuare atractivă

christine_lagarde.jpg

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene
Sursa imaginii: 
Facebook/ Christine Lagarde

Numărul statelor membre ale Uniunii Europene care utilizează moneda unica europeană a ajuns la 20, fapt care dovedeşte că euro nu şi-a pierdut atractivitatea, a transmis duminică, preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, citată de Bloomberg. Ea a felicitat Croaţia pentru eforturile susținute pentru a deveni cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro,

„Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a deveni cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro, care au fost încununate de succes. Felicit poporul croat. Această realizare demonstrează că euro este o monedă atractivă, care aduce stabilitate ţărilor care o adoptă”, a spus Christine Lagarde într-un mesaj pe Twitter.


Sursa imaginii: 
Twitter/ Christine Lagarde

Croaţia a devenit şi primul stat membru al Uniunii Europene care a aderat în aceeaşi zi atât la spaţiul Schengen cât şi la zona euro.

Începând de duminică, 1 ianuarie 2023, bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie în Croaţia, iar Hrvatska narodna banka, Banca centrală naţională a Croaţiei, a devenit membră a Eurosistemului. Sistemul băncilor centrale din zona euro cuprinde BCE şi băncile centrale naţionale ale ţărilor a căror monedă este euro. Consiliul guvernatorilor BCE este acum compus din 26 de membri prin includerea guvernatorilor Băncii Naţionale a Croaţiei, Boris Vujcic.