Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Tomac la RFI: România nu are nici o șansă să intre în Schengen în 2023

Eugen Tomac Bastroe Rusia.jpg

Eugen Tomac: Disputa publică pe tema Bâstroe nu servește nici României, nici Ucrainei
Eugen Tomac: Disputa publică pe tema Bâstroe nu servește nici României, nici Ucrainei
Sursa imaginii: 
Facebook/Eugen Tomac

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac. Președintele PMP crede că România nu are nici o șansă să intre în zona europeană de liberă circulație în 2023.

Eugen Tomac spune ce șanse sunt ca România să adere la Schengen în 2023: ”În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”.

Eurodeputatul PMP militează pentru un proces la CJUE, în dosarul Schengen: ”Șansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluție pe care o văd în momentul de față și care poate fi luată în calcul și ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la București și anume să sesizăm Curtea de Justiție a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituțiile UE. Comisia este cea care stabilește dacă un stat îndeplinește criteriile, dacă respectă legislația Schengen și trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă și în același timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce privește corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi și tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră”.

 

Roberta Metsola, la București: România aparține Spațiului Schengen

 

Schengen|Fenechiu: Aurescu s-a mișcat impecabil. România, victima colaterală a unor interese

 

Întrebat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puțin doi ani, Eugen Tomac a răspuns: ”Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o șansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen, pentru că populiștii automat vor spune că din nou vor veni și mai mulți migranți, pentru că se extinde Spațiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

 
Eugen Tomac, despre șansele României de a intra în Schengen în 2023