Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anul 2023: câteva runde electorale pe care merită să le urmărim

sanchez_spania.jpg

Premierul spaniol Pedro Sanchez după victoria din alegerile parlamentare din aprilie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergio Perez via rfi.fr

În anul 2023 sunt programate câteva confruntări electorale care ar putea influența în mare măsură afacerile europene. Și nu, nu este vorba doar despre Austria Inferioară...

Când vine vorba despre confruntările electorale importante ale anului 2023, probabil că gândurile noastre se îndreaptă către alegerile din landul Austria Inferioară, programate pentru 29 ianuarie. Motivul este cât se poate de simplu: există o convingere larg răspândită că tocmai aceste alegeri au determinat veto-ul austriac la extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care migrația a devenit o temă preocupantă în Austria.

Lunile următoare ne vor arăta dacă lucrurile stau întocmai așa, dar cert este altceva: că nu sunt singurele alegeri de land austriece din acest an. La 5 martie au loc alegeri în Carinthia, regiunea de baștină a liderului istoric al extremei drepte austriece, Jorg Heider și unde partidul naționalist și eurosceptic FPO speră într-o revenire, tocmai pe fondul nemulțumirilor provocate de migrație. Iar în aprilie au loc alegeri în landul Salzburg.

Dar mai multe confruntări electorale din 2023 ar putea influența serios relațiile în cadrul Uniunii Europene. Cele mai apropiate ar fi prezidențialele din Cehia, cu primul tur în 13 și 14 ianuarie. Fostul premier Andrej Babis, acuzat pentru fraudarea fondurilor europene, speră să dea lovitura în fața generalului în rezervă Petr Pavel, fost președinte al Comitetului Militar al NATO.

Grecia și Turcia votează pe timpul verii

Vara va fi dominată de alegerile parlamentare din Grecia și alegerile prezidențiale din Turcia. Tensiunile dintre cele două țări au crescut mult  și unii analiști le-au pus inclusiv pe seama apropierii alegerilor.

Guvernul de centru dreapta de la Atena, al lui Kiriakos Mitsotakis, a reușit stabilizarea economiei țării după o criză de un deceniu, dar este slăbit acum de acuzațiile privind folosirea ilegală a sistemelor-spion împotriva unor opozanți, jurnaliști sau activiști civici.

De partea cealaltă a Mării Egee, președintele Erdogan se confruntă cu o situație economică extrem de proastă, cu o inflație care a lovit nemilos chiar în baza sa electorală, alcătuită în special din cei cu venituri mici sau medii.

Bazându-se pe sistemul său represiv, Erdogan speră însă că alegerile din iulie îi vor reconfirma puterea absolută, în perspectiva aniversării din noiembrie a 100 de ani de la fondarea republicii.

O consolidare a puterii lui Erdogan va face din Ankara un partener și mai dificil pentru europeni în dosare cum ar fi migrația, războiul din Ucraina sau resursele de hidrocarburi din Marea Egee, un punct extrem de sensibil în relațiile greco-turce.

 

Spania: vor influența alegerile președinția UE?

În noiembrie sunt prevăzute alegeri legislative în Polonia, un examen important pentru partidul de guvernământ, Lege și Justiție(PiS), aflat în conflict deschis cu instituțiile europene. În 2019, PiS a câștigat la limită, pierzând însă majoritatea în Senat.

În sfârșit, în decembrie sunt programate alegerile parlamentare în Spania, țară care în partea a doua a anului va asigura și președinția rotativă a Uniunii Europene. Lupta pentru supremație se anunță strânsă între socialiștii premierului Pedro Sanchez și Partidul Popular, acesta din urmă fiind creditat cu un ușor avans în sondaje. Iar întrebarea este în ce măsură deciziile președinției spaniole a UE (eventual, și cea privitoare la Spațiul Schengen) vor fi influențate de campania electorală.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 5 ianuarie 2022