Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Armenia și Azerbaidjan se îndreaptă către un nou conflict militar (raport)

nagorno_karabach.png

Artilerist armean în acțiune
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării din Armenia via AFP via rfi.fr

La doi ani după războiul de 44 de zile, Armenia și Azerbaidjan se îndreaptă către un nou conflict militar, care probabil va fi mai scurt ca durată, dar nu mai puțin dramatic decât cel din 2020, se arată într-un raport al International Crisis Group, organizație internațională nonguvernamentală cu sediul la Bruxelles, specializată în crize globale, transmite site-ul postului Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

Potrivit experților ICG, ”armata azeră este de câteva ori mai puternică decât cea armeană, mult mai bine echipată și se bucură de sprijinul Turciei, iar nevoia Europei de gazele naturale din Azerbaidjan este de asemenea un avantaj economic major pentru această țară”, scrie sursa citată.

Pe de altă parte, armata armeană nu a reușit să-și refacă efectivele și duce lipsă de armament, în condițiile în care Rusia, principalul său furnizor de echipamente militare, nu-și mai poate permite să continue exporturile în ritmul obișnuit, datorită conflictului din Ucraina.

În plus, așa numitele trupe de menținere a păcii trimise în zona Nagorno Karabach de Rusia nu și-au îndeplinit misiunea asumată după încheierea războiului de 44 de zile, permițând trupelor azere să continue atacurile, din ce în ce mai sângeroase, și să ocupe noi teritorii în regiune.

În prezent, notează experții, există două proiecte de acorduri de pace, unul propus de Rusia, celălalt conceput de negociatori din cele două țări implicate, cu susținerea Occidentului. Deși acest al doilea proiect de acord pare mai ușor de realizat, cele două părți au în continuare puncte de vedere radical diferite, ceea ce face puțin probabilă o înțelegere amiabilă, se mai arată în raportul citat.

 

Retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul rămâne definitivă

Curtea supremă de justiție a Turciei, a decis luni că decizia acestei ţări de a se retrage din ''Convenţia de la Istanbul'', un tratat european al cărui scop declarat este combaterea violenţei împotriva femeilor, este conformă dreptului turc, transmite agenţia Anadolu.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a hotărât în primăvara anului 2021 retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.

Decretul prezidenţial emis de Erdogan a fost atacat în justiţie de mai multe organizații neguvernamentale și de opoziție, însă decizia de luni a Curții Supreme validează definitiv acest decret.

Turcia şi mai multe state europene reproşează acordului de la Istanbul că, pe lângă combaterea violenţei împotriva femeilor, încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT.

Şase state central şi est-europene, membre ale UE, nu au ratificat această convenţie, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerând că aceasta încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.

 

Kazakhstan: Pregătiri pentru producția Netflix ”Tamerlan”

Echipa de cascadori Nomad Stunts din Kazakhstan va realiza toate scenele de cascadorie ale viitorului film istoric de lung metraj ”Tamerlan”, o producție Netflix, pentru care filmările vor începe în primăvara acestui an, scrie publicația Astana Times.

Filmul descrie povestea sângerosului cuceritor mongol Tamerlan (1336-1405), întemeietorul Imperiului Timurid, cu capitala la Samarkand (astăzi în Uzbekistan), care a durat până în 1507. Una din cele mai răsunătoare victorii ale sale a fost cea din bătălia de la Ankara (1402) în care a învins trupele Imperiului Otoman conduse de sultanul Baiazid.

Majoritatea scenelor de exterior vor fi filmate în Kazkhstan, în timp ce cele de interior se vor filma în Uzbekistan.

”Am asistat la antrenamentele cascadorilor kazaci și am fost impresionat. Sper ca împreună să facem un film interesant pentru publicul occidental. Poveștile locale se bucură din ce în ce mai mult de succes și sper ca filmul nostru să creeze o punte de legătură între Occident și Orient”, a declarat regizorul filmului, americanul Jacob Schwartz. 

“Tamerlan” este a treia producție Netflix care se bucură de participarea echipei de cascadori Nomad Stunts, după “Marco Polo” și “The Letter for the King”. Cascadorii kazaci au colaborat de asemenea cu HBO, Apple TV+, Disney și Universal Pictures, amintește sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Anahit Safarian - Armenia

Sura Ata - Turcia

Aiya Kessikbayeva - Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 5 ianuarie 2023