Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emanuel Ungureanu la RFI: Rafila, iresponsabil. Masca obligatorie înseamnă protecție, nu restricție

Emanuel Ungureanu pat mare ars Romania.jpg

Emanuel Ungureanu: Este pur și simplu un stat absolut putred
Emanuel Ungureanu: Este pur și simplu un stat absolut putred
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, spune la RFI deputatul USR Emanuel Ungureanu, în contextul valului de cazuri de gripă, care a umplut spitalele. Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților îl acuză pe ministrul PSD că face ”balet din vorbe”, în loc să aplice un Ordin care obligă Ministerul Sănătății să asigure stocuri de medicamente. ”O gripă este mai periculoasă la această oră decât un coronavirus”, afirmă el.

Ministrul Sănătății a anunțat că nu va declara starea de epidemie de gripă, în ciuda numărului foarte ridicat de cazuri. Alexandru Rafila a precizat că un anunț de acest fel ar însemna impunerea unor restricții. El a spus în schimb că va emite instrucțiuni privind starea de alertă epidemică în România.

Emanuel Ungureanu îl critică pe ministrul Sănătății: ”Domnul Rafila este complet iresponsabil și spun asta nu ca un atac politic, ci mă bazez pe fapte. Domnul Rafila ar fi trebuit să aplice până acum un Ordin, Ordinul 269 din 2017, care obligă Ministerul Sănătății să asigure stocuri de medicamente continue și să asigure, în condiții de pandemie, mai ales, medicamente fundamentale, care au dispărut de pe piață, spre exemplu, pentru gripa de tip A, Tamiflu nu se mai găsește și este medicamentul cel mai eficient. Nu se găsesc antitermice, Paracetamol, Ibuprofen, în foarte multe zone. Deci avem o problemă de încălcare a unor legi, a unor norme, de către ministrul Sănătății în funcție, care ar fi trebuit de foarte mult timp, de cel puțin două luni, să se întâlnească cu distribuitorii de medicamente, cu producătorii și să ia măsuri, ca să existe pe piață medicamente fundamentale”.

 

”Masca obligatorie, o măsură de ocrotire, nu o restricție”

 

 

Deputatul USR spune că ministrul Sănătății ar fi trebuit să vorbească nu despre măsuri de restricție, ci de protecție: ”Măsurile pe care trebuia să le ia domnul Rafila nu sunt măsuri care trebuie definite ca fiind restricții, ci măsuri de ocrotire. Domnul Rafila, care este un maestru al vorbelor, dar nu al faptelor, ar fi trebuit să știe că purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise aglomerate, cum sunt autobuzele, microbuzele, metroul, sunt măsuri de ocrotire (...). Domnul Rafila nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, un lucru fundamental greșit pentru un medic, darămite pentru un ministru care are responsabilitatea prin lege să ocrotească sănătatea populației, nu să facă balet din vorbe, folosindu-se, culmea, de legi pe care statul român le-a emis când el era în toate comitetele și comițiile, în timpul pandemiei, în 2020, când s-au luat și acele măsuri absolut aberante de închidere a spitalelor pentru pacienții cu boli cronice”.

 

Reîntoarcerea copiilor în colectivități va duce la creșterea cazurilor de gripă. Triajul epidemiologic corect, necesar în familie și la școală (interviu)

 

Alexandru Rafila: România, în stare de alertă epidemică din cauza gripei

 

Emanuel Ungureanu avertizează că ”este mai periculoasă la această oră o gripă decât un coronavirus. Deci coronavirusul care circulă este transmisibil, dar nu este atât de infecțios, nu este atât de letal. Gripele însă pot fi letale pentru persoane cu probleme respiratorii, pentru oameni în vârstă, pentru copii care sunt cu vulnerabilități”.

În opinia sa, ”suntem în zodia scapă cine poate. Nu există nici un semnal de la Ministerul Sănătății, care să însemne mască ca măsură de protecție, nu ca restricție, măcar în spitale”.

 
Emanuel Ungureanu, despre gestionarea gripei de către Ministerul Sănătății