Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalistul bulgar Christo Grozev denunță infiltrarea serviciilor secrete rusești în țară

juralist_bulgar.jpg

Christo Grozev
Jurnalistul bulgar, Christo Grozev.
Sursa imaginii: 
www.bellingcat.com

Cel mai cunoscut jurnalist de investigație bulgar, Christo Grozev, de la siteul internațional Bellingcat denunță infiltrarea serviciilor secrete rusești în țară: „Mă simt amenințat dacă mă întorc,” spune acesta, citat de EFE, Agerpres și Hotnews. Rusia a emis un mandat de căutare și arestare pe numele său. Jurnalistul crede că măsura a fost luată deoarece i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele ce ucid oameni în Ucraina şi distrug infrastructura țării.

„Mă simt ameninţat dacă mă întorc în Bulgaria. Investigaţiile noastre arată o infiltrare semnificativă a agenţilor ruşi în ţară. Este periculos pentru mine să merg pe jos prin Plovdivul meu natal (al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, la 120 de kilometri est de Sofia) sau să mă plimb pe malul mării. Sunt mai relaxat cu familia mea în ţara în care mă aflu”, a afirmat jurnalistul.

Grozev este investigator principal pentru Rusia al platformei internaționale Bellingcat, care a susţinut presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi.

Jurnalistul în vârstă de 53 de ani trăieşte de mai mulţi ani la Viena, unde beneficiază de protecţia serviciilor de securitate austriece. El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a zborului Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

Potrivit lui Grozev, Bulgaria este o ţară-cheie pentru serviciile de spionaj ruseşti pentru că acestora le este uşor să găsească complici acolo. Motivul ar fi nivelul de trai redus din țară.